Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet verlengt missie Irak

28 nov 03

Het kabinet heeft vrijdag besloten de Nederlandse bijdrage aan de stabilisatiemacht in Irak met zes maanden te verlengen. Nederland levert 1100 militairen aan de missie. Tot de verlenging werd besloten op voorstel van de ministers De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie.

Het kabinet stelde een beslissing vorige week nog met een week uit. Deze week kreeg een vijftal ministers op het ministerie van Defensie nog een uitgebreide toelichting op de veiligheidssituatie in de 'Nederlandse' provincie al-Muthanna.

Er gaan zo snel mogelijk zeventig commando's naar Irak om de veiligheid van de overige militairen te vergroten door middel van het vergaren van informatie over mogelijke terroristen. Het kabinet erkent dat de veiligheidssituatie in al-Muthanna is verslechterd sinds de aanslag op het Italiaanse hoofdkwartier waarbij negentien Italianen omkwamen.

De commando's kunnen zich in groepjes van twee of vier zeker twee weken schuilhouden in de woestijn aan de grens met Saoedi-Arabië. Daar zouden terroristen de grens overkomen en zich mengen onder de nomadische of lokale bevolking.

Na aanvankelijke problemen is het delen van informatie over bewegingen van mogelijke terroristen nu beter geregeld, stelt het kabinet. Het sturen van eigen Orion-verkenningsvliegtuigen of F-16-vliegtuigen met nachtzichtapparatuur is daarom niet nodig.

De verlenging betekent dat de huidige groep militairen, meest mariniers, vier maanden blijft. Begin april zullen ze naar verwachting worden afglost door twee compagnieën van de Limburgse Jagers uit Seedorf en een compagnie van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief