Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

November bloedigste maand Irak-missie

30 nov 03

Twee Zuid-Koreanen zijn vandaag in Irak om het leven gekomen toen hun auto werd beschoten bij Tikrit. Het was een van de vele aanslagen op buitenlanders dit weekeinde in Irak. Zaterdag kwamen zeven Spanjaarden, twee Japanners en een Colombiaan om door het geweld.

In het westen van Irak werden vandaag ook twee Amerikaanse soldaten gedood en en raakte er één gewond bij een aanval met een anti-tankgranaat op hun konvooi. Door deze aanval, die plaatsvond in de buurt van de Syrische grens, is het aantal Amerikaanse doden deze maand alleen al opgelopen tot 79.

November is daarmee de bloedigste maand sinds het begin van de oorlog in maart. Sinds 1 mei, het officiële einde van de oorlog, zijn in Irak 187 soldaten uit de VS omgekomen.

Amerikaanse eenheden hadden de afgelopen week in het gebied bij de grens met Syrië gezocht naar schuilplaatsen van rebellen. Ook waren ze op zoek naar smokkelnetwerken die buitenlandse vrijwilligers over de grens brengen om in Irak te vechten.

Een Colombiaanse aannemer, in dienst van de coalitie, werd zaterdag gedood in hinderlaag ten noorden van Bagdad. Twee van zijn collega's raakten gewond.

Ook zeven leden van een team van acht Spaanse veiligheidsagenten werden gedood. Dit gebeurde bij een raketaanval in de buurt van Bagdad. De achtste agent raakte gewond. Het Spaanse team was op de terugweg van Hillah, waar ze een mogelijke aanval op de coalitietroepen onderzochten.

Even ten zuiden van Bagdad reed hun konvooi in een hinderlaag. Drie Spaanse helikopters namen na de aanslag poolshoogte en zagen dat de voertuigen van het team in brand stonden. Enkele Irakezen vierden feest bij de lichamen van de Spanjaarden.

Bij een aanslag in de omgeving van Tikrit kwamen ook nog eens twee Japanse diplomaten om. Ondanks deze aanslagen blijven Madrid en Tokyo overtuigd van het belang van de stabiliteitsmacht in Irak. Japan staat op het punt te beslissen over het zenden van troepen naar Irak. Premier Koizumi verklaarde dat zijn land niet moet zwichten voor terrorisme. Het Japanse volk is sceptisch vanwege de aanhoudende aanslagen op de coalitietroepen.

Veel Spanjaarden reageerden verontwaardigd toen de Spaanse tv beelden uitzond van feestvierende Irakezen op de plek waar de veiliheidsagenten waren gedood. De Spaanse Aznar heeft echter laten weten dat Spanje zich niet zal terugtrekken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief