Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk: deel plan Rotterdam niet realistisch

1 dec 03

Een aantal wensen van Rotterdam om kansarmen uit de stad te weren, is niet realistisch volgens minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Andere ideeën uit de Maasstad zijn al onderdeel van het beleid dat de minister in voorbereiding heeft.

Het is volgens de minister niet mogelijk om alleen migranten toe te laten die al zijn ingeburgerd. Ook mag Rotterdam geen erkende vluchtelingen weren. "Iedere stad heeft een wettelijke verplichting jaarlijks een aantal statushouders op te nemen. Maar eventueel kan de provincie meezoeken naar een oplossing voor de stad", aldus Verdonk in een reactie op het Rotterdamse actieprogramma.

Het Rotterdamse voornemen mensen met een verblijfsvergunning ervan te weerhouden naar de Maasstad te verhuizen stuit eveneens op bezwaren. "Als mensen eenmaal een verblijfsvergunning hebben, geldt een vrije vestiging, zoals voor iedereen."

Minister Verdonk vindt wel dat de gemeente een punt heeft met de pogingen om de vrije vestiging van kansarme nieuwkomers te beperken. Ze gaat bepaalde ideeën nader bestuderen. Woensdag brengt ze een werkbezoek aan Rotterdam.

De landelijke fracties van CDA en D66 zijn op hoofdlijnen positief over de Rotterdamse plannen voor de aanpak van probleemwijken. De fractieleiders Verhagen en Dittrich hebben begrip voor het hanteren van inkomensgrenzen bij woningtoewijzing. CDA en D66 wijzen erop dat plannen als inburgering in het land van herkomst en het stellen van strengere eisen aan de gezinshereniging al in het regeerakkoord zijn opgenomen.

In Rotterdam zelf reageren de meeste oppositiepartijen kritisch. "Stoere taal waarvan de komende maanden moet blijken welke punten overeind blijven", zei Kneepkens namens de Stadspartij. De Rotterdamse fracties van CDA en VVD, die met Leefbaar Rotterdam (LR) in een coalitie zitten, zijn wel positief.

Vrijdag gaven de twee coalitiepartners van LR aan dat de plannen niet op een 'allochtonenstop' of 'allochtonenspreiding' mochten neerkomen. "We constateren dat het er niet in staat. Gelukkig, want dat was een heilloze weg geweest", aldus CDA-raadslid Van de Born.

De fractie van Leefbaar Rotterdam vindt het rapport "prima". LR mist in het programma wel sancties voor degenen die zich niet aan de afspraken houden. Ook is niet duidelijk wat er gebeurt als politiek Den Haag de voorstellen afwijst. Voor enkele plannen zijn wetswijzigingen nodig of moet er een uitzondering voor Rotterdam worden gemaakt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief