Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Coalitie 'repareert' koopkrachtverlies

2 dec 03

De coalitiefracties CDA, VVD en D66 dienen morgen voorstellen in het koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten voor een groot deel moeten compenseren. Het debat over de koopkracht is van vandaag naar morgen uitgesteld, omdat PvdA-leider Bos premier Balkenende wil horen over zijn belofte dat niemand er meer dan 1 procent op achteruit gaat.

Minister De Geus heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat het koopkrachtverlies voor sommige mensen, zoals gehandicapten en chronisch zieken, volgend jaar kan oplopen tot 8 procent. Het zou gaan om een kleine groep, die getroffen wordt door een opeenstapeling van bezuinigingsmaatregelen, zoals kortingen op de huursubsidie en hogere eigen bijdragen in de zorg.

De Geus laat weten dat bijna niemand er volgend jaar meer dan 5 procent op achteruit gaat, en dat er ook groepen zijn die er 5 procent of meer op vooruitgaan. Dat laatste komt bij gehandicapten en chronisch zieken echter minder vaak voor dan bij de overige huishoudens.

PvdA-leider Bos heeft premier Balkenende opgeroepen om uitleg te komen geven over het verschil tussen de belofte van het kabinet en de cijfers van De Geus. CDA, VVD en D66 zullen in het debat voorstellen om het koopkracht van de minima te repareren vijftig miljoen euro extra ter beschikking te stellen voor de bijzondere bijstand.

Verder willen de drie regeringsfracties voorstellen het Belastingplan 2004, dat al door de Kamer is aangenomen, open te breken om thuiszorg en de zelfzorgmedicijnen zoals pijnstillers aftrekbaar te maken.

De PvdA vindt de voorstellen van de drie partijen niet ver genoeg gaan. De oppositiepartij wil 150 miljoen beschikbaar stellen voor de bijzondere bijstand en het Belastingplan zo aanpassen dat chronisch zieken en gehandicapten een toeslag van 250 euro kunnen krijgen, die betaald wordt door een verhoging van de AWBZ-premies voor mensen met hoge inkomens.

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft al laten weten dat hij niets ziet in het openbreken van het Belastingplan. De CDA-bewindsman zegt bij de behandeling van het plan al te hebben gewaarschuws voor negatieve gevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten. Desondanks ging de Kamer akkoord.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief