Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zalm blijft bij standpunt achterstandsscholen

2 dec 03

Minister Zalm van Financiën blijft erbij dat scholen in oprichting geen financiële steun moeten krijgen, als zij zich louter op achterstandskinderen richten. Het gaat daarbij inderdaad vaak om islamitische scholen, gaf hij toe tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Zalm werd onder vuur genomen door het PvdA-Kamerlid Hamer. Hij opperde zaterdag op de algemene ledenvergadering van de VVD het plan om bepaalde nieuwe scholen geen subsidie meer te geven. Volgens Hamer wil hij via een omweg de oprichting van islamitische scholen tegengaan.

De VVD-voorman verklaarde in het vragenuurtje dat bij de bekostiging van scholen niet naar godsdienst moet worden gekeken, en dat hij niet wil tornen aan het Grondwetsartikel voor vrijheid van onderwijs. Maar hij herhaalde nog eens dat islamitische scholen slecht zijn voor de integratie. Cijfers over het aantal achterstandskinderen op moslimscholen kon hij niet overhandigen.

Die opmerking leverde hem het verwijt van "hetzevorming" op. Hetzelfde verwijt uiten zeven prominente VVD'ers in een brief aan de partijtop over de discussie. Zij vinden de VVD-strijd tegen islasmitische scholen, onder aanvoering van Kamerlid Hirsi Ali, beschamend en in strijd met de fundamenten van het liberalisme.

Onder de auteurs van de brief bevinden zich oud-staatssecretaris van Onderwijs Ginjaar-Maas en vier leden van de partijcommissie Onderwijs. Zij spreken van "een flagrante schending van de grondwettelijke vrijheid van onderwijs". "Hoe lang kunnen politici nog geloofwaardig een appèl doen op jonge mensen om de basiswaarden van de Nederlandse samenleving te respecteren, als men zelf uit partijpolitiek opportunisme de vrijheid van onderwijs onderuit haalt?"

Hirsi Ali zei in het Radio 1 Journaal te betreuren dat zij verkeerd wordt begrepen. Ze onderstreepte dat zij opkomt voor het islamitische kind. "Het gaat om de keuze tussen vrijheid van onderwijs voor de ouders en gelijkheid in kansen voor kinderen. Daarbij heb ik gekozen voor het belang van het kind, dat anders geïsoleerd raakt in de Nederlandse samenleving."

Het verzet van de zeven VVD'ers is een hart onder de riem van Kamerlid Clemens Cornielje. Hij wees zijn fractiegenoten er eerder al op dat de onderwijsplannen van de VVD in strijd zijn met de vrijheid van onderwijs.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief