Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachten hadden band met 'Casablanca'

3 dec 03

De vijf mannen die in oktober werden aangehouden omdat ze terroristen zouden zijn, hadden contact met iemand die betrokken was bij de aanslagen op 16 mei in het Marokkaanse Casablanca.

Minister Donner van Justitie schrijft dat aan de Kamer na vragen van de VVD. Bij die aanslagen op restaurants, hotels en joodse doelen in Casablanca kwamen 45 mensen om.

Volgens de AIVD hadden de vijf arrestanten ook plannen voor aanslagen. Een van hen had een trainingskamp in Pakistan gevolgd. Uit de gegevens van de AIVD blijkt onder meer dat de leden van de groep ''in zeer specifieke verhullende termen'' over een naderende actie sprak. Uit ervaring wist de AIVD dat deze termen werden gebruikt voor terroristische acties.

De moslimmannen uit Amersfoort, Den Haag, Schiedam en twee uit Amsterdam werden op 17 oktober aangehouden. Zij werden verdacht van het voorbereiden van een ontploffing, deelneming aan een criminele organisatie en vervalsing van reisdocumenten.

Na ruim een week werden ze weer vrijgelaten, omdat er "onvoldoende ernstige bezwaren" waren ze langer vast te houden, stelt Donner.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief