Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CPB: Nederlandse economie presteert bijzonder slecht

4 dec 03

Hoewel de wereldeconomie in de lift zit, gaat het met de Nederlandse economie nog steeds bijzonder slecht. Het Centraal Planbureau (CPB) stelt donderdag in een rapportage dat het bruto binnenlands product (BBP) dit jaar krimpt met 0,75 procent.

Dit is het op twee na laagste groeicijfer voor Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Alleen in 1958 en 1982 was er sprake van een nog grotere economische teruggang, meldt het CPB.

Woensdag lekte al uit dat het CPB voor dit jaar een begrotingstekort verwacht van 3 procent, 0,3 procent boven het door minister Zalm (Financiën) verwachte tekort. De rekenmeesters van het kabinet zijn voor volgend jaar nog somberder. Dan houden zij rekening met een tekort van 3,25 procent, een kwart boven de maximaal toegestane grens volgens de Europese begrotingsafspraken. Het CPB wijt het hogere tekort aan tegenvallende inkomsten bij de belastingen en premies en door overschrijdingen bij de zorguitgaven.

Het planbureau schetst in zijn nieuwe economische vooruitzichten dat de werkloosheid verder toeneemt, vooral in de zorg- en de marktsector. Volgend jaar is daardoor 7 procent van de beroepsbevolking werkloos, ofwel ongeveer 540.000 mensen.

Het CPB voorspelt verder dat de stijging van de contractlonen en de inflatie volgend jaar verder afnemen. De inflatie, in 2001 nog op een hoogtepunt van 4 procent, daalt naar verwachting onder de 2. Het CPB verwacht onder meer een drukkend effect van de prijzenoorlog onder supermarkten.

De slechte staat van de economie zorgt ook voor een verdere verslechtering van de Nederlandse concurrentiepositie. Het CPB constateert zelfs "een dramatisch verslechterde prijsconcurrentiekracht van de Nederlandse exporteurs''. Ook de bereidheid bij ondernemers om te investeren neemt weer verder af.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief