Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers vraagt kabinet meer geld voor Unhcr

4 dec 03

VN-Hoge commissaris voor de vluchtelingen (Unhcr) Ruud Lubbers wil dat het Nederlands kabinet zijn bijdrage aan de vluchtelingenorganisatie verhoogt.

"In een tijd dat er minder vluchtelingen naar Nederland komen, is het zuur dat er voor de Unhcr minder geld beschikbaar wordt gesteld. De Unhcr is duidelijk een van de beste bestedingen van belastinggeld", zei Lubbers donderdag na afloop van een gesprek met Tweede-Kamerleden. Nederland is de vierde donor van de Unhcr.

Volgens Lubbers is er bij het Nederlands asielbeleid sprake van een "zekere krampachtigheid". De oud-premier zal daar later donderdag over spreken met minister Verdonk van Vreemdelingenzaken, verantwoordelijk voor asielbeleid.

Lubbers zal bij haar pleiten voor "meer zorgvuldigheid". Hij is kritisch over de versnelde procedure waarin asielzoekers binnen 48 uur te horen krijgen of ze toegelaten worden tot de asielprocedure. "Dat is wel heel erg krap. Misschien moet dat iets verlengd worden", aldus Lubbers.

De Unhcr-voorman wil zo voorkomen dat vluchtelingen ten onrechte worden teruggestuurd en mogelijk in handen vallen van een dictator of terechtkomen in folterkamers.

Ook bij de inburgeringseisen plaatst Lubbers een kanttekening. "Ik ben er zeer voor dat mensen integreren, een beroep leren en een echte Nederlander worden. Maar we moeten de eisen niet hanteren om mensen opzij te schuiven."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief