Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende voelt zich gesteund door CPB

5 dec 03

Premier Balkenende vindt het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) over de slechte prestatie van de Nederlandse economie een ondersteuning van het kabinetsbeleid. "Ik hoop dat dit rapport leidt tot het besef dat het in Nederland slechter gaat dan elders, dat we een achterstand hebben'', zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De zwaktes in de Nederlandse economie waarop het CPB wijst, onderstrepen volgens de premier de noodzaak van loonmatiging en ingrepen in onder meer de sociale zekerheid. Hij noemde dat belangrijker dan de budgettaire problemen voor het Rijk die het planbureau voorspelt. "Het gaat niet alleen om het saldo.''

Volgens het CPB dreigt het overheidstekort volgend jaar uit te komen op 3,25 procent, een kwart procentpunt meer dan volgens EU-afspraken is toegestaan. Dit jaar zou het tekort 3 procent bedragen.

De premier wilde niet vooruitlopen op eventuele extra bezuinigingen. Die discussie komt pas in het voorjaar, als er meer cijfermateriaal beschikbaar is, zei hij. Minister Zalm van Financiën liet zich donderdag op dezelfde manier uit. Hij noemde het CPB wat te somber.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief