Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rumsfeld onaangekondigd in Kirkuk

6 dec 03

De Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie heeft een onaangekondigd bezoek gebracht aan de Noord-Iraakse oliestad Kirkuk, waar hij met militairen heeft ontbeten. Hij is inmiddels in Bagdad. Rumsfeld wil zich persoonlijk op de hoogte stellen van de voortgang van de wederopbouw in het land.

Rumsfeld landde vanmorgen vlak na zonsopgang met een vrachtvliegtuig in Kirkuk, waar hij werd opgewacht door de commandant van de vierde infanteriedivisie.

Het bezoek aan Kirkuk is geheim gehouden, om het risico van aanslagen te beperken. Dat de minister vandaag de hoofdstad bezoekt, was wel bekendgemaakt.

De minister van Defensie maakt een rondreis door de regio. Eerder deze week bezocht hij Afghanistan. Gisteren had hij een ontmoeting met de Georgische interim-president Boerdzjanadze. Hij zei haar nog eens dat de VS Georgië's onafhankelijkheid steunt.

In Irak zal Rumsfeld onder anderen spreken met Paul Bremer, de hoogste civiele Amerikaanse bestuurder in het land, en met plaatselijke en regionale bestuurders en leden van de regeringsraad.

Bomaanslag
Het is de derde keer dit jaar dat de minister Irak bezoekt. Sinds de laatste keer, in september, is het aantal aanslagen in het land toegenomen. Niet alleen Amerikaanse en andere buitenlandse troepen zijn het doelwit, maar ook Irakezen die samenwerken met de bezettingsmacht.

Vandaag nog werd een Iraakse politieman onderweg naar zijn werk in Mosul doodgeschoten. Gisteren kostte een bomaanslag in een drukke straat in Bagdad aan zeker drie Iraakse burgers en één Amerikaanse soldaat het leven.

Sinds het officiële einde van de oorlog in Irak, zijn meer dan 190 Amerikaanse soldaten om het leven gekomen bij aanslagen. Een paar weken geleden vonden negentien Italiaanse militairen de dood, vorige week zeven Spanjaarden.

Japanse premier
De Japanse premier Koizumi is van plan een bezoek te brengen aan Irak, maar weet nog niet wanneer. Hij zei dat na afloop van de staatsbegrafenis van de twee Japanse diplomaten die vorig weekend omkwamen bij een aanslag in het land.

Japan staat op het punt te beslissen over het sturen van militairen naar Irak. Koizumi herhaalde nog eens dat zijn regering zich blijft inzetten voor de wederopbouw van Irak.

(Bron: NOS-nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief