Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Saddam leidt aanvallen vanuit West-Irak

8 dec 03

De voortvluchtige Iraakse ex-president Saddam Hoessein verkeert in goede gezondheid en leidt het verzet tegen de aanwezigheid van coalitietroepen in Irak vanuit zijn schuilplaats ten westen van de hoofdstad Bagdad. Dit heeft een leider van een Iraakse stam zaterdag gezegd tegen een journalist van het Franse persbureau AFP.

De journalist kreeg toegang tot het stamhoofd via een voormalig lid van Saddams Baathpartij, die bezig was een nieuwe partij op te zetten om het verzet tegen de coalitietroepen te ondersteunen. Via deze man kreeg de verslaggever ook te horen dat Saddam begin november een bijeenkomst heeft georganiseerd waar 'tientallen' leden van de Baathpartij aanwezig waren.

Een andere bron heeft bevestigd dat deze ontmoeting plaats heeft gehad op 8 november in de stad Ramadi, ongeveer 100 kilometer ten westen van Bagdad. Dit gebeurde op dezelfde dag dat de bevelhebber van de Amerikaanse eenheden in Irak, generaal Abizaid, eveneens in Ramadi een ontmoeting had met stammenhoofden.

De opperbevelhebber van de Amerikaanse grondtroepen in Irak, luitenant-generaal Ricardo Sanchez, zei in een reactie dat de jacht op Saddam een prioriteit blijft. "Hij is de speld in de hooiberg en we moeten de juiste hooiberg vinden'', zei hij op een persconferentie. "Het is een moeilijk probleem.''

De legerleider zei te verwachten dat het geweld de komende maanden alleen maar zal toenemen. In de aanloop naar de soevereiniteitsoverdracht, die eind juni moet plaatshebben, zullen tegenstanders van de coalitie steeds meer verschillende doelen aanvallen, aldus Sanchez. Hij voegde er echter aan toe dat de coalitietroepen zullen reageren met een "offensieve'' tegenstoot.

Ook in het afgelopen weekeinde kostten aanslagen op de door Amerikanen geleide bezettingsmacht levens. Een Amerikaanse militair stierf toen zondag een explosief tot ontploffing werd gebracht. Hij reed op dat moment in een konvooi door de stad Mosul. Twee anderen raakten gewond.

Zaterdag stierf een 12-jarig kind toen in Iskanderiya, circa veertig kilometer ten zuiden van Bagdad, langs de kant van de weg een bom ontplofte. Het explosief was verstopt in een hoop afval en vermoedelijk bedoeld om Amerikaanse militairen te treffen.

Door de alsmaar verslechterende situatie is het onwaarschijnlijk dat de Verenigde Naties binnenkort terugkeren naar Irak. Dat zei een VN-topfunctionaris zondag. Plaatsvervangend secretaris-generaal Kul Chadra Gautam noemde het "niet wijs'' om de stafleden weer terug te sturen.

De VN trokken hun internationale staf in oktober uit Irak terug na een aanslag op het hoofdkwartier van het Rode Kruis in Bagdad. Daarbij kwamen twee VN-medewerkers om het leven. In augustus waren door een zelfmoordaanslag op de VN-burelen in de Iraakse hoofdstad 22 VN-medewerkers gedood, onder wie de speciale VN-gezant voor Irak, Sergio Vieira de Mello.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, bracht zaterdagochtend onverwachts een bezoek aan de stad Kirkuk in het noorden van Irak. Op de luchthaven van Kirkuk begroette generaal-majoor Ray Odierno, de commandant van de 4e infanteriedivisie, de minister. De komst van Rumsfeld was geheim gehouden uit veiligheidsoverwegingen.

Later op zaterdag reisde de Amerikaanse minister per helikopter naar Bagdad. In Bagdad zal Rusmfeld onder meer praten met de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer, en het hoofd van de door Amerikanen ingestelde Iraakse regeringsraad.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief