Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Heemkundekring Baarle vereerd met Amalia

9 dec 03

De heemkundekring Amalia van Solms uit Baarle-Nassau/Hertog is zeer vereerd met de naam van de nieuwe prinses Van Oranje. Dat zegt vice-voorzitter A. van Tuijl van de vereniging.

De 540 leden tellende heemkundekring is een van de grootste verenigingen van de enclavegemeente Baarle-Nassau/Hertog. Het is ook een van de weinige verenigingen die vanaf het begin in 1976 zowel Nederlandse als Belgische leden en bestuursleden heeft gehad.

De heemkundekring is naar Amalia van Solms genoemd wegens de belangrijke rol die zij heeft gespeeld bij het instandhouden van de enclavesituatie in de beide Baarles. Bij het sluiten van de Vrede van Munster dreigden de Nederlanden stukjes grond te annexeren die onder de hertog van Brabant vielen.

Door toedoen van Amalia, die zowel Vrouwe van Turnhout als Vrouwe van Breda was, bleven die gedeelten onder het katholieke bestuur van Spanje. Later ging dit over naar België. Het grondgebied van de heer van Breda kwam onder het bestuur van de protestante noordelijke Nederlanden. Vanaf die tijd heeft Baarle-Hertog 22 enclaves op Nederlands grondgebied, terwijl Baarle-Nassau er acht in België heeft.

Op welke manier de Baarlese heemkundekring haar koninklijke naamgenoot gaat eren, is nog niet bekend. "Ik heb me voorgenomen zo snel mogelijk met de overige bestuursleden in overleg te gaan over wat we in de richting van het prinsesje zullen doen", zegt Van Tuijl. Ook voor de Baarlese bevolking denkt Van Tuijl 'iets' te gaan doen. "Ons jaarprogramma ligt vast, maar misschien kunnen we een vitrine ter ere van haar inrichten."

Zoals alle heemkundekringen houdt ook de Baarlese Amalia van Solms zich actief bezig met de geschiedenis van de streek en haar bewoners. Ze probeert de belangstelling hiervoor levend te houden en te vergroten door het geven van lezingen en cursussen, het houden van tentoonstellingen en het organiseren van evenementen als wandel- en fietstochten. Actieve leden proberen door onderzoek en studie hun kennis over het cultureel erfgoed te vergroten en door middel van publicaties op andere belangstellenden over te dragen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief