Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Populairste politica verlaat de Kamer

9 dec 03

Vraag een willekeurige voorbijganger om snel een Kamerlid te noemen en negen van de tien keer zal het antwoord "Erica Terpstra" zijn. De populaire politica nam vandaag afscheid van de Haagse politiek, waar ze sinds 1977 deel van uitmaakte. Zij wordt de nieuwe voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF.

VVD-erelid Terpstra (60) zat in totaal 8321 dagen in de Tweede Kamer, en was daarmee het langstzittende Kamerlid in het huidige parlement en het langstzittende vrouwelijke Kamerlid ooit. Tussen 1994 en 1998 was ze staatssecretaris van sportbeleid.

Ze kwam 26 jaar geleden het parlement binnen via een restzetel, die op het laatste moment van de KVP naar de VVD ging. Daarvoor had ze naam gemaakt als specialist op de 100 meter vrije slag, die in 1960 en '64 olympische medailles haalde.

Als het aan de kiezers had gelegen, had ze het nog een poosje volgehouden als parlementariër. Ze kreeg bij de Kamerverkiezingen in januari opnieuw de meeste voorkeursstemmen (185.000). In 1994 haalde ze er zelfs 300.000.

Haar waarde als stemmentrekker voor de VVD - ze was in haar eentje goed voor vier Kamerzetels - ontlokte partijgenoot Frits Bolkestein eens de uitspraak: "In Tanzania, waar ik woonde, zou men zeggen: deze vrouw is wel vijftig koeien waard".

Bij haar afscheid vanmiddag kreeg ze een staande ovatie, nadat Frans Weisglas haar had bedolven onder mooie woorden. Weisglas roemde haar inzet voor met name gehandicapten en sporters, maar maakte ook melding van haar bijdrage aan "het modegevoel" in de politiek.

De parlementaire pers betitelde de hoofddeksels die ze op Prinsjesdag droeg onder meer als "ufo, teletubbie, kachelpijp, geïmplodeerde fez en rode kernreactor". Maar de modepers wist wel beter, zei Weisglas. Die riep haar in 1999 uit tot de derde in de ranglijst van bestgeklede politici.

Medio juni stelde Terpstra zich, op verzoek van velen, verkiesbaar voor het voorzitterschap van het NOC*NSF. Ze versloeg de officiële kandidaat van het bestuur met 126 tegen 109 stemmen. Daardoor levert ze haar ene liefde, de politiek, nu in voor haar andere, de sport. Ze doet dat met pijn in het hart. In haar afscheidsbrief aan de Tweede Kamer spreekt ze van "het mooiste parlement ter wereld". "U bent mij dierbaar", voegt ze eraan toe.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief