Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tegenstanders oorlog Irak uitgesloten van wederopbouw

10 dec 03

Met bedrijven uit landen die tegen de oorlog in Irak waren, worden onder geen beding contracten afgesloten voor de wederopbouw van het land. Dat blijkt uit een memo van de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, die dinsdag openbaar is gemaakt.

In het stuk van 5 december rechtvaardigt Wolfowitz het besluit door de te wijzen op de "vitale veiligheidsbelangen'' van de Verenigde Staten in Irak. Alleen landen die een militaire en/of een financiële bijdrage leveren, kunnen daarom meedingen naar de contracten. Dat betekent automatisch dat landen als Duitsland, Frankrijk en Rusland zijn uitgesloten.

De maatregel kan als een straf voor de drie landen worden gezien voor hun voortdurende tegenwerking van de Amerikaanse aanpak in Irak. De laatste maanden leken de verhoudingen zich te normaliseren, maar Frankrijk, Duitsland en Rusland weigeren iedere concrete steun aan de Verenigde Staten.

Volgens A. Kraaijeveld, voorzitter van de Task Force Irak, betekent de memo van Wolfowitz niet dat bedrijven uit Frankrijk, Duitsland en Rusland helemaal niet kunnen meewerken aan de wederopbouw van Irak. Het staat bedrijven die de grote contracten binnenslepen namelijk vrij om door middel van subcontracten samen te werken met bedrijven uit deze landen, aldus Kraaijeveld.

De Task Force Irak probeert contracten voor Nederlandse bedrijven binnen te slepen voor de wederopbouw. Volgende week gaat dit tijdelijk orgaan over in een vaste Nederlands-Irakese 'business council', een soort Kamer van Koophandel gericht op Irak, zegt Kraaijeveld. Het wordt ondergebracht bij het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering.

De Amerikanen hebben bijna 16 miljard euro gereserveerd voor 26 grote projecten voor de wederopbouw van Irak. Onder meer olieraffinaderijen, wegen, huizen en het communicatienetwerk in het land moeten worden hersteld. Naast Amerikaanse en Iraakse bedrijven staan in het memo van Wolfowitz nog eens 61 landen genoemd die kunnen meedingen naar de lucratieve opdrachten.

(Bron: RTR/ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief