Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Qurei noemt vredesplan Sharon een ramp

11 dec 03

De Palestijnse premier Qurei noemt het eenzijdige vredesplan van de Israëlische premier Sharon "een recept voor een ramp". Het leidt volgens hem tot meer terreur en het in stand houden van het Palestijns-Israëlische conflict. Qurei deed zijn uitspraken in een interview met het Israëlische dagblad Maariv.

Premier Sharon lanceerde zijn plan deze week als alternatief voor de routekaart naar de vrede, waarover de onderhandelingen in het slop zijn geraakt. Als die onderhandelingen definitief vastlopen wil Sharon dat Israël eenzijdig zijn vredesplan er doordrukt.

Een van de onderdelen van dat plan is het opgeven van een aantal nederzettingen. Qurei is bang dat Sharon de nederzettingen alleen maar opgeeft als excuus om het grondgebied van de Palestijnse staat te minimaliseren. "Als Sharon de nederzettingen wil verwijderen, prima", aldus Qurei. "Maar je kunt geen muur om ons land bouwen, ons als kippen in kooien opsluiten en er dan maar het beste van hopen. Het zal een ramp veroorzaken".

Ondanks zware internationale kritiek, onder meer van zijn trouwste bondgenoot de Verenigde Staten, blijft Israël doorgaan met het bouwen van een muur die de Palestijnse gebieden zal scheiden van Israël. Qurei heeft op zich geen moeite met een muur, maar dan wel op de grenzen uit 1967. Dat zou voor de Palestijnen veel meer land opleveren. "In dat geval zijn we bereid om de bouwkosten te delen", aldus de Palestijnse premier.

In een vluchtelingenkamp in de Gaza-strook zijn vier Palestijnen omgekomen bij gevechten tussen Palestijnse schutters en het Israëlische leger. Onder de doden waren drie burgers. De Israëliërs waren met twintig voertuigen de Gaza-strook binnengevallen op zoek naar een lid van de Islamitische Jihad.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief