Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU en Annan tegen plan-Irak van VS

12 dec 03

De Europese Commissie en VN-secretaris-generaal Kofi Annan hebben grote kritiek op het plan van de Verenigde Staten om landen die zich tegen de oorlog in Irak hebben verzet, uit te sluiten van contracten voor de wederopbouw. Kofi Annan vindt dat Washington zijn houding moet heroverwegen.

Het Pentagon maakte gisteren een lijst bekend met landen die in aanmerking komen voor de wederopbouw-contracten. Op die lijst komen onder andere Rusland, Duitsland en Frankrijk niet voor. Met de bekendmaking doorkruiste het Pentagon de plannen van het Witte Huis, die deze landen juist wilde benaderen om ze te bewegen de schulden van Irak kwijt te schelden.

Gisteren noemde Duitsland de boycot onacceptabel en Frankrijk onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn. President Bush belde vandaag alsnog met Parijs, Berlijn en Moskou om de woede over het voornemen weg te nemen en om te vragen de schulden van Irak te saneren.

Bush liet weten dat de lijst met landen nog niet definitief is. "Naties die nu alsnog een bijdrage willen leveren aan mijn pogingen om van Irak een vrij en vreedzaam land te maken, zijn meer dan welkom". Maar hij verdedigde de lijst met het standpunt dat de contracten niet kunnen gaan naar landen "die het leven van hun militairen niet riskeren".

Ook landen die bereid zijn om schulden van Irak te laten varen kunnen rekenen op een grotere toeschietelijkheid van de Amerikanen bij de verdeling van de contracten, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Nederland staat wel op de lijst. Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei desondanks vandaag in de Tweede Kamer dat hij de orderboycot van de Verenigde Staten een "onverstandige en politiek onhandige zet" vindt. "De Amerikanen hadden het nooit zo hard moeten uitdragen, daar schiet niemand wat mee op", aldus de minister.

Bedrijven in de uitgesloten landen lopen honderden miljoenen euro's aan orders mis. Er staan 26 projecten op stapel met een totale waarde van ongeveer 18,6 miljard euro.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief