Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lutherse synode akkoord met kerkfusie

12 dec 03

De synode van de Evangelisch-Lutherse Kerk heeft vrijdag ingestemd met de kerkfusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen. Van de 36 synodeleden stemden er dertig voor en zes tegen.

Er was een driekwart meerderheid nodig. Toen de uitslag bekend was, klonk applaus in de Lutherse Kerk aan de Hamburgerstraat in Utrecht. Synodeleden feliciteerden elkaar daarna. Ook was er verdriet. De lutherse predikant P. Akerboom-Roelofs brak in tranen uit. Eigenlijk was ze tegen de fusie, maar "voor het geheel van de kerk'' stemde ze voor. Haar dochter stemde tegen.

De synodeleden stemden hoofdelijk over het fusievoorstel. Aanvankelijk was het de bedoeling om schriftelijk te stemmen, maar synodelid mr. T. Seinstra had de kerkvergadering per brief gewaarschuwd dat dat in strijd zou zijn met de tekst van de kerkorde. Hij sloot niet uit dat iemand het verenigingsbesluit vervolgens bij de burgerlijke rechter zou aanvechten.

"Wij kunnen ons een vormfout niet veroorloven'', zei de lutherse synodevoorzitter ds. I. Fritz. Ook benadrukte ze dat niemand bang hoefde te zijn dat er met een van de synodeleden "wordt afgerekend'', nu de stemming volledig openbaar was. "Dat is niet onze traditie in onze kerken'', zei ze.

De Evangelisch-Lutherse Kerk is met 14.000 leden de kleinste partner in de toekomstige Protestantse Kerk in Nederland (PKN), die in totaal ongeveer 2,5 miljoen leden zal tellen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief