Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arrestatie Saddam gemeld

14 dec 03

Voor het laatste nieuws: nosnieuws.nl

Het heeft er alle schijn van dat de Amerikanen Saddam Hoessein hebben opgepakt. Volgens verschillende bronnen heeft een DNA-test uitgewezen dat een man die in Tikrit is gearresteerd, de verdreven Iraakse president is.

De arrestatie was het gevolg van een aantal invallen in Tikrit, de geboorteplaats van Saddam ten noorden van Bagdad. Saddam zou door Koerdische militairen zijn gevonden in een kelder. Bij zijn arrestatie droeg hij een witte plakbaard. Toen Amerikaanse militairen deze baard eraf trokken, zouden zij hem gevraagd hebben: "Bent u het?". De arrestant antwoordde daarop: "Ja, ik ben het".

Het Iraanse persbureau IRNA kwam als eerste naar buiten met het nieuws dat Saddam was gearresteerd. De Amerikanen willen het bericht vooralsnog niet bevestigen. Het Amerikaanse leger geeft om 13.00 uur een persconferentie. Er is al aangekondigd dat ze daarin met een belangrijke mededeling komen.

Een lid van de Iraakse regeringsraad zegt dat hij van de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, gehoord heeft dat Saddam is gearresteerd. De Iraakse interim-minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, heeft gezegd dat Amerikaanse militairen "een zeer belangrijk persoon" hebben aangehouden in Tikrit. Ook hij kan nog niet bevestigen dat het om Saddam gaat.

De arrestatie van de verdreven Iraakse leider is niet alleen van symbolisch belang. Saddam wordt gezien als de aanstichter van veel aanslagen in Irak.

De Iraakse bevolking in Bagdad heeft met blijdschap gereageerd op de aanhouding. Om uiting te geven aan hun vreugde werden schoten afgevuurd in de lucht.

Saddam zal waarschijnlijk in Irak zelf worden berecht. Onlangs is een speciaal tribunaal ingesteld voor de berechting van leden van het verdreven regime.

(Bron: nosnieuws.nl

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief