Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bremer bevestigt aanhouding Saddam

14 dec 03

Voor het laatste nieuws: nosnieuws.nl

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, heeft zondagmiddag de aanhouding van Saddam Hoessein officieel bevestigd. "Dames en heren, wij hebben hem'', zei hij op een persconferentie. Hij lokte daarmee applaus en gejuich van de aanwezige journalisten uit.

Saddam is zaterdagavond omstreeks half negen (plaatselijke tijd) aangehouden in de plaats ad Dawar, vijftien kilometer ten zuiden van Tirkit, aldus Bremer. De Amerikanen hadden zaterdagochtend een tip over de verblijfplaats gekregen. Bij de arrestatie van de vroegere Iraakse leider waren zeshonderd militairen van de 4e infanteriedivisie en van speciale eenheden betrokken.

Bremer sprak van een "grote dag in de geschiedenis van Irak''. Hij wees erop dat honderdduizenden Irakezen onder ,,deze wrede man'' hebben geleden. ,,Deze dagen zijn voorgoed voorbij. Nu is het de tijd om naar de toekomst te kijken. Uw toekomst is nooit hoopvoller geweest. De tiran is een gevangene'', zei Bremer.

Saddam hield zich schuil in een kruipruimte van ongeveer 2 meter lang onder een afgelegen lemen hut. De toegang tot de schuilplaats was met stenen en aarde onzichtbaar gemaakt. In de kruipruimte waren een luchtgat en een ventilator aanwezig, zodat de verdreven Iraakse leider frisse lucht kreeg.

De Amerikanen hadden op basis van tips twee plekken in ad-Dawar gelocaliseerd waar Saddam zich zou kunnen schuilhouden. Toen zij hem daar niet vonden, zetten zij het gebied af en begonnen een intensieve zoekactie. Daarbij vonden de militairen zaterdagavond een kleine, door een muur afgegrensde lemen hut. Daaronder bleek zich een kruipruimte te bevinden. Saddam gaf zich over zonder verzet te bieden.

Op de persconferentie liet de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak, luitenant-generaal Ricardo Sanchez, een video-opname van de kruipruimte zien. Even later waren beelden te zien van de aangehouden Saddam, die een medisch onderzoek onderging. Hij droeg toen nog een baard, die later is afgeschoren. Volgens Sanchez was hij moe, maar verkeert hij in goede gezondheid. Waar Saddam gevangen zit, is niet bekend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief