Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush wil internationaal toezicht op berechting Hoessein

15 dec 03

De Amerikaanse president Bush wil internationaal toezicht op de berechting van de zaterdag gearresteerde Iraakse ex-dictator Hoessein. Dat verklaarde hij maandag op een persconferentie.

Volgens de president is de hoofdrol bij het proces weggelegd voor het Iraakse volk. Op de vraag van een journalist of Hoessein de doodstraf verdient, antwoordde Bush ontwijkend. Hij zei dat hij daar persoonlijke opvattingen over had, maar dat die niet relevant waren.

Gevraagd naar zijn boodschap aan Saddam, zei Bush onder meer: "De wereld is beter af zonder u, meneer Saddam Hoessein''.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat Saddam niet erg meewerkt met de ondervragers. Bush zei dat hij waarschijnlijk toch niet te vertrouwen is. "Ik geloof niet dat hij de waarheid zal spreken. Hij heeft ruim tien jaar de waarheid niet gesproken. Ik kan niet geloven dat hij verandert, alleen omdat hij opgepakt is. En ik denk niet dat we zijn woorden moeten geloven."

Bush waarschuwde nogmaals dat de door de VS aangevoerde bezettingsmacht nog steeds gevaar liep, ondanks de arrestatie van Saddam, maar dat Irak op weg was naar vrijheid.

Wederopbouw
Over de wederopbouw van Irak zei Bush dat het in het belang van zowel de Verenigde Staten als van Frankrijk en Duitsland is samen te werken. "Frankrijk en Duitsland, ik heb hun de hand toegestoken en zij hebben ons de hand toegestoken'', aldus Bush. Hij verklaarde de internationale betrokkenheid in Irak verder te willen vergroten en nog steeds wilde werken met tegenstanders van de oorlog.

Bush verdedigde echter nogmaals de uitsluiting van tegenstanders van de Irak-oorlog van belangrijke contracten voor de wederopbouw. "Geld van belastingbetalers uitgeven aan contracten voor firma's die niet meededen aan de eerste stoot was ik niet van plan'', lichtte hij toe.

Bush senior
Overigens meldde Bush ook dat hij in het weekeinde was gebeld door zijn vader, de voormalige president George Bush. Die had hem gefeliciteerd met de arrestatie van Saddam Hoessein. Onder oud-president Bush verdreven de VS in 1991 de Iraakse troepen uit Koeweit. De Iraakse geheime dienst zou een moordaanslag op Bush sr. gepland hebben tijdens diens bezoek aan Koeweit in april 1993.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief