Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iraaks proces tegen Hoessein in voorjaar

16 dec 03

Het proces tegen Saddam kan al in de lente beginnen. Dat heeft één van de oprichters van het vorige week ingestelde Iraakse tribunaal voor misdaden tegen de menselijkheid, Salem Chalabi, gezegd tegen de Washington Post. Volgens Chalabi bestaat er bij de oprichters van het tribunaal een redelijke overeenstemming over een beperkte aanklacht tegen Saddam.

Daarmee hoopt Chalabi te voorkomen dat de rechtsgang door zijn voegen zakt vanwege een gigantische aanklacht. Overwogen wordt Saddam aan te klagen voor het gebruik van chemische wapens tegen de Koerden in 1988, en het vermoorden van sjiitische moslimleiders en soennitische stammenleiders tijdens een couppoging.

Ook de Iraakse regeringsraad lijkt wel te voelen voor een snelle berechting van de voormalige dictator. Muwaffaq al-Rubaiye, mensenrechtenactivist en lid van de raad, verklaarde: "Wij krijgen de macht op 30 juni, hij kan op 1 juli geëxecuteerd worden".


De Amerikanen zien vooralsnog niets in een snelle berechting. Een hoge functionaris wil eerst duidelijkheid hebben over hoe Saddam berecht moet worden. Daarna moet "een berg aan bewijs" worden doorgeploegd.

Ook zijn de Amerikanen niet van plan Saddam snel over te dragen aan de Irakezen. De ex-dictator zal nog zeker zes maanden bij de Amerikanen gevangen zitten, waarbij als krijgsgevangene volgens de Conventie van Genève zal worden behandeld. Dat hebben Amerikaanse functionarissen tegen de nieuwszender CNN gezegd.

Saddam moet volgens juristen aan een wettige regering worden overgedragen, die eveneens internationale verdragen respecteert. De interim-regering van Irak is vanwege haar tijdelijke karakter geen partij bij de Conventie van Genève. De VS gaat ervan uit dat in juni 2004 een democratisch gekozen regering in Irak kan aantreden. Die moet beslissen hoe de ex-dictator berecht moet worden.

Mocht Saddam niet ter dood worden gebracht, dan kan hij zijn straf in Zweden uitzitten. Dat heeft premier Persson gezegd in een Zweedse krant. De door het Joegoslavië-Tribunaal veroordeelde Bosnisch Servische politica Biljana Plavsic zit haar straf van elf jaar ook uit in Zweden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief