Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Parijs en Berlijn zeggen hulp Irak toe

16 dec 03

Frankrijk is bereid te helpen bij de vermindering van de schulden van Irak. Ook Duitsland wil een "substantiële bijdrage" leveren. Dat hebben president Chirac en bondskanselier Schröder gezegd in gesprekken met de Amerikaanse gezant Baker.

Baker was vandaag in Parijs en Berlijn voor overleg over de schuldenlast van Irak. Baker reist ook nog door naar Moskou om daar over de kwestie te praten. Frankrijk had maandag al laten doorschemeren bereid te zijn Iraakse schulden kwijt te schelden. In ruil voor de Franse hulp zouden Franse bedrijven contracten bij de wederopbouw van Irak kunnen krijgen.

De Fransen denken aan een geleidelijke kwijtschelding vanaf 2004 als andere schuldeisers daarmee akkoord gaan. Volgens waarnemers kunnen de aankondigingen leiden tot een ontspanning in de relatie met de Verenigde Staten.

Bondskanselier Schröder zei in Berlijn dat Duitsland niet langs de zijlijn wil staan bij de wederopbouw van Irak. "Duitsland is bereid een substantiële bijdrage te leveren om mee te helpen aan de opbouw van een democratisch en stabiel Irak. Ik denk dat we binnen afzienbare tijd tot een akkoord komen", zei de bondskanselier voor het overleg met Baker.

Irak heeft 127 miljard dollar aan schulden, hetgeen een ernstige belemmering voor het herstel van het land vormt. Bij Frankrijk staat het voor 3 miljard in het krijt, bij Rusland voor acht miljard en bij Duitsland voor 4,4 miljard.

Ander grote crediteuren zijn de VS (3,8 miljard dollar), Japan (2,9 miljard) Groot-Brittannië (1,9 miljard) en Italië (1,3 miljard). Oost-Europese landen leenden ongeveer vier miljard aan Irak en nog niet bovengenoemde landen uit de Club van Parijs zo'n vijftien miljard. Particuliere instellingen verstrekten naar schatting bijna negen miljard dollar.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief