Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Therapie voor gezinnen met criminele kinderen

16 dec 03

Gezinnen met criminele kinderen in Amsterdam kunnen binnenkort in therapie om harde straffen voor de kinderen te ontlopen. De gemeente heeft daar afspraken over gemaakt met Bureau Jeugdzorg en de Derde Oever, een afdeling forensische jeugdpsychiatrie van kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum De Bascule in Amsterdam.

Er zijn al 48 gezinnen in de hoofdstad geselecteerd die hiervoor in aanmerking komen, aldus wethouder R. Oudkerk van Jeugdzaken dinsdag. Volgens Oudkerk gaat het om families van wie een gezinslid tot 18 jaar geregeld delicten heeft gepleegd. "Door het geven van therapie willen we voorkomen dat zij een criminele loopbaan opbouwen."

Meer dan driekwart van de criminele jongeren die na een gevangenisstraf of een tijdje in een heropvoedingskamp weer in de maatschappij komt, gaat opnieuw in de fout. Gezinstherapie heeft in de Verenigde Staten al zijn succes bewezen, aldus Oudkerk. Ouders of broers of zussen van de criminele tieners kunnen niet worden gedwongen om in therapie te gaan. "Maar de gezinnen hebben al aangegeven graag te willen meedoen", zegt Oudkerk. Het is volgens hem een kwestie van "dwang en drang".

De rechter moet bepalen hoe de straf eruit ziet voor de criminele jongere, maar die kan strafvermindering tegemoet zien als de ouders en andere naaste familieleden meewerken aan de therapie. De meeste gezinnen die in aanmerking komen zijn van Marokkaanse komaf. Amsterdam heeft een harde kern van ongeveer 1500 jongeren die regelmatig overlast veroorzaken.

De gemeente werkt nauw samen met justitie, politie en hulpverleningsinstanties om de problemen van deze harde kernjeugd aan te pakken. Een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam liet weten dat het OM recentelijk is ingelicht over het plan. Het is volgens hem nog de vraag of het wel juridisch haalbaar is. Dat wordt de komende tijd uitgezocht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief