Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush wil doodstraf voor Saddam

17 dec 03

De Amerikaanse president Bush vindt dat de zondag opgepakte Iraakse ex-dictator Saddam Hoessein de doodstraf verdient. Hij zei dat in een interview met de nieuwszender ABC. "Ik vind dat hij de ultieme straf verdient voor zijn misdrijven. Hij is een folteraar, een moordenaar, een afschuwelijke tiran.'' Hij voegde er echter aan toe dat niet de Amerikaanse president, maar het Iraakse volk over de straf van Saddam beslist.

Een dag nadat hij had gezegd dat zijn persoonlijke visie op het lot van Saddam niet relevant was, koos Bush ervoor zijn eigen mening naar buiten te brengen. Daarmee kan hij de internationale verhoudingen over Irak weer op scherp zetten. De Verenigde Naties en de Europese bondgenoten van de VS zijn tegen de doodstraf.

Bush zei tegen ABC dat er wat hem betreft geen noodzaak bestaat voor Amerikaanse betrokkenheid bij het proces tegen Saddam, omdat de Irakezen zeer wel in staat zijn dat zelf te voeren. Het verhoor van de op een geheim gehouden plaats vastzittende ex-dictator wordt echter geleid door de Amerikaanse geheime dienst CIA, zo deelde de Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, dinsdagavond mee. De CIA bepaalt volgens Rumsfeld welke vragen worden gesteld en wat er gebeurt met de informatie die Saddam prijsgeeft. Volgens diverse media werkt Saddam nauwelijks mee bij de verhoren.

Rumsfeld zei dat hij zich kan voorstellen dat Saddam bergplaatsen van illegale wapens noemt. De Verenigde Staten noemden indertijd de aanwezigheid van massavernietigingswapens als het belangrijkste argument om de oorlog tegen Irak te beginnen. Tot dusver zijn er echter geen bewijzen gepresenteerd waaruit blijkt dat het land over dergelijke wapens beschikte.

Kersttoespraak Blair
De Britse premier Blair zei dinsdag in een kersttoespraak voor de Britse militairen overal in de wereld dat er bewijzen zijn ontdekt dat er in Irak een enorm systeem van geheime laboratoria voor de productie van massavernietingswapens was. Volgens hem worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan. Het Witte Huis in Washington zei dinsdagavond in een reactie op de uitspraken van Blair "dat er momenteel niets nieuws te melden is'' over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.

Geweld
In Irak houdt het geweld aan. Woensdagochtend vielen door een bomaanslag in de hoofdstad Bagdad zeker tien doden. Zij zaten in een minibus, die zich vlakbij een tankwagen bevond die door de explosie werd getroffen. De ontploffing dempt de optimistische verwachting dat door de arrestatie van de verdreven Iraakse president het aantal aanslagen door het Iraakse verzet zou afnemen. Ook maandag en diensdag vielen doden door aanslagen.

Amerikaanse troepen hebben naar eigen zeggen dinsdag in de omgeving van de stad Samarra een terreurcel opgerold. Daarbij zou ook de man zijn die de recente aanvallen op Amerikanen mede zou hebben gefinancierd. Het zou gaan om ene Quaiss Hattam, die al lange tijd werd gezocht. Hij zou behoren tot het 'middenkader' van de fedajienmilitie van Saddam. Bij razzia's in Samarra zijn meer dan zeventig mensen opgepakt.

(Bron: ANP/AFP/RTR/DPA)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief