Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon dreigt met eenzijdig optreden

18 dec 03

Israël zal zich eenzijdig afscheiden van de Palestijnen als die zich de komende maanden niet inspannen voor vrede. Dat heeft premier Ariel Sharon donderdag gezegd in een toespraak op een veiligheidsconferentie in Herzliya, een voorstad van Tel Aviv. De Israëlische krant Haaretz citeerde op zijn website de premier.

Bij de eenzijdige afscheiding zal Israël zich uit sommige gebieden terugtrekken en een aantal nederzettingen verplaatsen. Ook zal de bouw van de veiligheidsmuur die diep door de Westelijke Jordaanoever komt, worden versneld. Die vormt dan tevens een deel van de grens met de Palestijnen, zodat die voor Israël makkelijker te verdedigen is, zei Sharon.

De eenzijdige maatregelen zullen volgens de premier tot minder wrijvingen leiden. De verplaatsing van nederzettingen noemde hij echter een zeer moeilijke stap. Zijn partij is altijd voor de uitbreiding van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever geweest. In zijn politieke carrière van bijna dertig jaar, was Sharon één van de grootste pleitbezorgers voor het bouwen van nederzettingen in Palestijnse gebieden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief