Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aznar brengt onverwacht bezoek aan Irak

20 dec 03

De Spaanse premier Aznar heeft een bliksembezoek gebracht aan Irak. Het bezoek werd tot het allerlaatste moment geheim gehouden. Amerikaanse militairen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag per ongeluk drie Iraakse politiemensen gedood.

Aznar bracht vier uur door bij de 1300 Spaanse militairen in de Zuid-Iraakse stad Diwaniyah. De manschappen werden via een megafoon van het hoge bezoek op de hoogte gebracht, op het moment dat de premier de legerkantine al kwam binnenlopen.

In een korte persconferentie noemde hij de Spaanse missie in Irak een onderdeel van de wereldwijde strijd tegen het terrorisme. "De veiligheid van Spanje wordt ook verdedigd in Irak", voegde hij eraan toe.

In het zeventienkoppige gezelschap dat met de premier was meegereisd, bevond zich ook de Spaanse minister van Defensie, Trillo. De delegatie keerde kort na de lunch en een inspectie van de troepen door Aznar terug naar Spanje.

Spanje is één van de trouwste bondgenoten van de VS, ondanks toenemend verzet van de bevolking tegen de missie. Er zijn tien Spanjaarden omgekomen in Irak. Zeven van hen waren veiligheidsagenten, die slachtoffer werden van een raketaanval in Bagdad, eind november.

De Portugese minister van Binnenlandse Zaken, Figueiredo Lopes, heeft een paar uur doorgebracht bij de 128 Portugese politiemensen van de Nationale Garde, die sinds augustus in de Iraakse stad Nasriye zijn gestationeerd.

De Amerikanen die drie Iraakse politiemannen doodschoten, dachten dat ze met bandieten te maken hadden. De Irakezen bemanden een controlepost, negentig kilometer ten zuiden van Kirkuk. Bij de aanval raakten ook twee agenten gewond. Het incident wordt onderzocht. De Verenigde Staten hebben nog niet gereageerd.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief