Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wellink: pril herstel voor economie

21 dec 03

Het economisch herstel zit nu in een "prille lente" en zal doorgaan, bijzondere omstandigheden daargelaten. Het effect van de krimpende economie moet niet worden overdreven. Dat heeft president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank gezegd in het Radio 1 Journaal.

De economische krimp van één procent is weliswaar de slechtste prestatie sinds 1982, maar volgens Wellink niet uitzonderlijk omdat de groei gemiddeld maar twee procent bedraagt. Bovendien denkt hij dat de economie snel weer zal groeien. In de VS is al sprake van herstel. "Een meevaller", vindt Wellink. Europa zal snel volgen, zo denkt hij. "Het is een estafette. Nederland komt ook de beurt."

Ook de hoge koers van de euro baart de bankier geen zorgen. Nederland voert voornamelijk uit naar andere euro-landen en dan is het koersverschil nauwelijks relevant, zei Wellink. Wel irriteert hij zich aan de euromunten van één en twee cent. "Ondingen", vindt de bankdirecteur, die voorziet dat de munten op termijn uit de roulatie worden genomen.

Wellink wilde geen uitspraken doen over het begrotingstekort. Volgens het Centraal Planbureau komt dat uit op 3,25 procent, meer dan Europa toestaat. "Maar het ministerie van Financiën gaat zelf uit van een kleiner tekort", aldus Wellink. Als het begrotingstekort inderdaad te hoog blijkt, dan moet er extra bezuinigd worden, vindt hij.

(Bron: NOS-nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief