Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS verhoogt alarmfase naar oranje

22 dec 03

De Amerikaanse regering verscherpt in de aanloop naar de feestdagen de veiligheidsmaatregelen omdat er aanwijzingen zijn voor nieuwe aanslagen. De alarmfase gaat van code 'geel' naar 'oranje', dat is het op één na hoogste niveau van alarmering.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt aanwijzingen te hebben dat buitenlandse extremisten tijdens de feestdagen of daarna aanslagen willen plegen, mogelijk "van de omvang van 11 september 2001 of erger".

Op een persconferentie zei minister Ridge van Binnenlandse Veiligheid zondagavond over 'zeer betrouwbare' bronnen te beschikken dat leden van al-Qaeda wederom van plan zijn vliegtuigen te kapen om als wapen te gebruiken. "Ze blijven zoeken naar gaten in ons veiligheidssysteem voor de luchtvaart", aldus de minister.

Volgens burgemeester Bloomberg van New York blijft de stad een aantrekkelijk doel voor terroristen. "Hoewel we niet weten van specifieke plannen om New York aan te vallen, moeten we doen alsof die plannen wel bestaan. Dat is de beste manier om een terroristische aanslag voor te zijn. "

Bomaanslagen
De laatste keer dat code oranje werd afgekondigd was in mei dit jaar, na bomaanslagen op onder meer Amerikaanse doelen in Saoedi-Arabië en Marokko. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven. De hoogste alarmfase, code 'rood', is nog nooit ingesteld.

De verscherpte beveiliging, zowel in Amerika als daarbuiten, heeft mogelijk te maken met een nieuwe bandopname van al-Qaeda-leider Osama bin Laden. Die heeft voor een Arabische nieuwszender gezegd dat hij elk verzet tegen de Amerikanen aanprijst.

Eind vorige week zond de Arabische televisie een bandopname uit die de CIA toeschrijft aan de rechterhand van Bin Laden, al-Zawahiri. De spreker zegt dat de Amerikanen in Irak zware verliezen zullen gaan lijden. "We jagen nog steeds overal op de Amerikanen en hun bondgenoten, zelfs in hun eigen land", aldus de stem.

(Bron: NOS-nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief