Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Weerstand Irakezen wordt steeds groter'

23 dec 03

De arrestatie van Saddam Hoessein en de vernederende TV-beelden daarvan hebben de weerstand onder de Iraakse bevolking tegen de Amerikanen alleen maar groter gemaakt. Daarom sluiten steeds meer mensen zich aan bij het Iraakse verzet. Dat zegt een voormalige officier uit het leger van Saddam in een gesprek met Radio 1-correspondent Mustapha Oukbih.

Bevrijding
De correspondent voor het Midden-Oosten heeft de ex-officier gesproken in een buitenwijk van de stad Falluja, een gebied dat bekend staat als bolwerk van verzet. De voormalig officier zegt niet in naam van Saddam te strijden of voor zijn terugkeer. Het gaat volgens hem om de bevrijding van het land.

Juist door de vernedering van de aanwezigheid van de Amerikanen in Irak zouden steeds meer Irakezen in opstand komen. Hij zegt verder dat er tientallen verzetsgroepen actief zijn en dat er banden bestaan met al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Wapens
De officier claimt te kunnen beschikken over 170 soldaten, vooral leden van het voormalige Iraakse leger. Verder zegt het verzet beschikking te hebben over wapens, munitie en springstof. Hiermee willen de strijders vechten tegen de aanwezige Amerikaanse soldaten, om ze zo het land uit te jagen.

De verzetsstrijders opereren onder andere door te infiltreren in verschillende organisaties zoals Amerikaanse of overheidsinstellingen. Hij had zelf gesolliciteerd als lijfwacht bij Chalabi, een lid van de Iraakse regeringsraad, maar was niet aangenomen tot zijn spijt. "We hebben onze mensen overal." Dat er ook Iraakse burgers omkomen, noemde de strijder niet te voorkomen. "We moeten allemaal offers brengen in onze strijd tegen de Amerikanen", aldus de verzetsstrijder.

De zelfmoordaanslagen worden volgens hem gepleegd door Jihad-strijders uit allerlei landen, zoals Soedan, maar onder hen zijn ook Irakezen. "Uiteindelijk zijn we allemaal martelaars."

(Bron: NOS Nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief