Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden bij aanslagen in Iraakse Karbala

27 dec 03

Bij drie gecoördineerde aanslagen in de Iraakse stad Karbala, ten zuiden van Bagdad, zijn zeker elf mensen om het leven gekomen. Er vielen meer dan honderd gewonden. Onder de doden zijn vier Bulgaarse militairen en zes Iraakse politieagenten. Een aantal gewonden is er slecht aan toe.

De aanslag lijkt gericht op het hoofdkwartier van de internationale troepenmacht in de Iraakse stad. Het hoofdkwartier, dat onder Pools commando staat, is gevestigd op de campus van de universiteit van Karbala. Ook het stadhuis van Karbala en een lokaal politiebureau zijn onder vuur genomen.

"Het gaat om verschillende soorten aanvallen op verschillende plaatsen", zei de Amerikaanse majoor Manos. De aanvallen werden uitgevoerd met autobommen, mortiergranaten en machinegeweren.

Rond het middaguur werd volgens ooggetuigen één van de gebouwen van de universiteit beschoten met mortiervuur. Daarna werd een auto met explosieven tot ontploffing gebracht, net op het moment dat een Amerikaanse delegatie de campus bezocht.

In Karbala zijn zowel Bulgaren, Polen, Filipijnen, Tai als Amerikanen actief. Of onder de slachtoffers ook burgers zijn, is evenmin duidelijk.

Karbala is een sjiitische stad ten zuiden van Bagdad. Saddam Hoessein, die eerder deze maand werd opgepakt, gaf begin jaren negentig de opdracht tot een aanval op die stad, evenals op een aantal andere steden waar veel sjiieten wonen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief