Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irakees gedood bij Nederlandse actie in Irak

28 dec 03

Bij een actie van Nederlandse militairen in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna tegen plunderaars is een Irakees omgekomen, vermoedelijk door Nederlands geweervuur. Dat heeft een woordvoerder van Defensie gemeld. De marechaussee onderzoekt het incident.

De schietpartij vond zaterdag plaats op een weg tussen de steden Al Khidr en As Samawah, waar de Nederlanders kampementen hebben. Circa zeventig Irakezen wilden een van een vrachtwagen gevallen container leeghalen.

Toen de Nederlanders dat wilden verhinderen, kwamen zij in een chaotisch gedrang terecht. De Irakees werd geraakt door een kogel en overleed later in een ziekenhuis. Volgens Defensie hadden de militairen eerst waarschuwingsschoten gelost.

Het is het tweede schietincident waarbij Nederlandse militairen in Irak betrokken zijn geweest. In augustus betrapten Nederlanders inbrekers. Ook toen zijn er twee avonden lang schoten gelost. Daarbij vielen geen slachtoffers.

De doorgaans rustige provincie Al Muthanna is zo groot als Nederland. Het bevel over de divisie waar de Nederlanders deel van uitmaken, is in handen van een Britse generaal. Bij calamiteiten kunnen de Nederlanders rekenen op Britse en Amerikaanse steun.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief