Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Illegalenformulier wekt woede in Amsterdam

29 dec 03

De politie in Amsterdam heeft tientallen boze telefoontjes gekregen over een formulier waarin mensen worden opgeroepen aangifte van illegalen te doen. 200.000 Huishoudens in de hoofdstad hebben een dergelijk officieel ogend 'aangifteformulier' gekregen. "Veel mensen zijn erdoor gegriefd en gekrenkt", aldus een politiewoordvoerder maandag.

Het formulier blijkt een kunstproject te zijn, dat wordt gesteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Met het enquêteformulier willen de kunstenaars het vraagstuk van de illegalen nadrukkelijker op de agenda zetten. Volgende maand presenteren zij de resultaten in een debat over illegale vluchtelingen in cultureel centrum De Balie.

Het roze kaartje in een envelop met de tekst 'Belangrijke Informatie' is afkomstig van de organisatie 'Regoned', Registratie Orgaan Nederland. Volgens het formulier is het orgaan bezig met een inventarisatie van illegalen in Nederland. "Ook als u niet illegaal bent, wijzen wij u erop dat u dit formulier dient te retourneren'', staat erop. De vragen gaan onder meer over het aantal illegalen in de omgeving die men kent. Ook kunnen mensen melden dat zij vermoeden dat iemand in de buurt illegaal is.

Kunstenaar M. Engelbregt, die de regie voert over het project, zegt dat het niet de bedoeling is dat mensen boos worden. "Ik kan het me wel voorstellen. Maar het doel is te onderzoeken hoe
Amsterdammers reageren op de vraag of ze illegaal zijn of dat ze illegalen kennen. Het is kunst in de vorm van een onderzoek."

Hij heeft ook reacties ontvangen van mensen die blij zijn met de actie. "Mensen worden gedwongen over illegalen en illegaliteit na te denken." Op 10 januari, tijdens het evenement Grenzeloze Solidariteit in De Balie, presenteert hij de reacties die via de telefoon, de fax en per e-mail zijn binnengekomen. Hij heeft nog niet veel ingevulde formulieren binnengekregen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief