Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS eist bewapend toezicht in vliegtuigen

29 dec 03

De Amerikaanse regering wil dat luchtvaartmaatschappijen die vliegen op de VS desgevraagd gewapende bewakers aan boord toestaan. De maatregel is ingesteld in het kader van de strijd tegen terreur. De KLM staat niet afwijzend tegenover het instellen van zogeheten sky of air marshals, maar wil niet dat deze bewapend zijn met pistolen.

Volgens een woordvoerder van de KLM kan de luchtvaartmaatschappij echter niet anders dan gehoor geven aan de eisen van de VS. "Als de VS dit bij wet regelt, moeten we wel." De eerste Nederlandse sky marshals zijn overigens al opgeleid.

De luchtvaartmaatschappij onderhandelt momenteel met Den Haag over de precieze voorwaarden voor de inzet van de beveiligers. Volgens een woordvoerder van minister Donner zijn de gesprekken met de KLM over de bewakers al in een vergevorderd stadium. Een officieel verzoek van de Amerikanen heeft Nederland overigens nog niet ontvangen.

De Amerikaanse minister Ridge van Binnenlandse Veiligheid maakte bekend dat zodra er signalen zijn van gevaar, zijn ministerie zal eisen dat gewapende agenten aan boord worden toegelasten. Op binnenlandse vluchten in de VS zijn al duizenden sky marshals actief. Daar zijn ook sommige piloten bewapend.

Ook Australië en Groot-Brittannië zetten gewapende beveiligers in op internationale vluchten. De Britse minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett zei gisteren dat de komst van deze vluchtbeveiligers "verantwoord en wijs" is. Groot-Brittannië heeft de speciale agenten al opgeleid en de eersten kunnen met ingang van vandaag al worden ingezet op vluchten van en naar de VS.

De KLM is vóór de komst van beveiligers aan boord, maar vreest dat wapens ook tegen de bewakers kunnen worden gebruikt. Ook de piloten staan positief tegenover sky marshals, maar staan ook afwijzend tegen de komst van wapens aan boord. In Groot-Brittannië vreest de organisatie voor piloten Balpa dat een aantal medewerkers zal weigeren om te vliegen met wapens aan boord. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij British Airways ziet ook liever geen wapens aan boord. "Volgens ons is een goede beveiling op de grond het beste."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief