Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Korpschef: 'Rotterdam onmiskenbaar veiliger'

29 dec 03

De regio Rotterdam-Rijnmond is in het jaar 2003 een stuk veiliger geworden. Dat zei korpschef Meijboom tijdens de presentatie van de cijfers over 2003. Volgens hem tonen de resultaten aan dat het prestatiecontract dat het korps met de minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft afgesloten is gehaald.

"Ik ben er trots op wat de bijna zesduizend agenten in Rijnmond hebben gedaan. We hebben meer mensen op straat en merken dat sturing werkt", aldus Meijboom. "Het toezicht dat er al was, is veranderd in 'doezicht'."

De politie van Rotterdam heeft 2300 meer plegers van geweld opgepakt. De samenwerking met andere instanties is verbeterd. Daardoor zijn gevaarlijke locaties als het Centraal Station veiliger geworden, aldus de korpschef.

Verder is de zware criminaliteit gedaald. Het aantal mensen dat door een misdrijf om het leven kwam, nam af van 41 naar dertig. De politie leverde in 2003 bijna zevenduizend verdachten van geweldsmisdrijven af aan Justitie, tegen 4657 verdachten in 2002. Wel kwamen meer aangiften van geweldsmisdrijven binnen.

Ook in andere zaken kreeg de politie meer aangiften te verwerken, in totaal 120.000. Opmerkelijk is daarbij de rol die het internet en de telefoon spelen. Het korps nam 23.500 aangiften via die weg in ontvangst, bijna twintig procent.

Meijboom is verder tevreden over de nieuwe manier van werken. "Als het nodig is, werken we onconventioneel", aldus de korpschef. Als voorbeeld noemde hij de aso-aanpak waarbij scooterbezitters na een waarschuwing hun voertuig kwijt kunnen raken.

Ook met het preventief fouilleren is hij content. Het korps heeft die mogelijkheid 85 keer benut waarbij 24.000 mensen zijn onderzocht. Dat leverde 872 wapens op, waarbij één persoon werd betrapt met negen vuurwapens.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief