Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iran wijst Amerikaanse toenadering af

30 dec 03

De Iraanse president Khatami heeft de landen bedankt die hulp naar Iran hebben gestuurd na de aardbeving afgelopen vrijdag. Maar de ontvangen Amerikaanse hulp zal volgens Khatami niets veranderen aan de betrekkingen met de Verenigde Staten.

President Khatami vindt dat de Verenigde Staten hun vijandige houding jegens zijn land drastisch moeten wijzigen, voor er van herstel van de betrekkingen sprake kan zijn. Hij reageerde op verzoenende woorden van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, die eerder zei dat zijn land bereid is om de dialoog met Iran te hervatten.

Sinds de val van de sjah, in 1979, zijn Iran en de Verenigde Staten gezworen vijanden. Washington beschouwt het bewind in Teheran als onderdeel van de "as van het kwaad". Maar volgens Powell zijn er tekenen dat Iran zijn houding aan het wijzigen is.

Powell sprak van "bemoedigende" stappen die de islamitische republiek de afgelopen maanden heeft genomen. Iran stemde deze maand in met verrassingsinspecties van zijn nucleaire installaties, die volgens de VS worden gebruikt om atoomwapens te maken.

Volgens Khatami zijn door de aardbeving in de stad Bam zeker 40.000 mensen omgekomen. Maar het dodental zal volgens hem zeker niet oplopen tot 50.000, zoals eerder vandaag door regeringsfunctionarissen was gezegd. Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat inmiddels 30.000 lichamen zijn geborgen en begraven.

De afgelopen dagen zouden zo'n 2000 mensen levend onder het puin vandaan zijn gehaald. Gistermorgen werd in Bam nog een baby gered. Het kindje lag in de armen van zijn omgekomen moeder. Vandaag werd nog een zwangere vrouw ondere het puin vandaan gehaald. De hoop dat er nu nog overlevenden worden gevonden, is vervlogen. Veel gebouwen zijn tot fijn puin vergruisd, waar weinig zuurstof in zit.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief