Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Aartsen geeft PvdA schuld van mislukte integratie

2 jan 04

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen heeft in de Telegraaf flink uitgehaald naar het integratiebeleid van de PvdA. Hij vindt dat de partij verantwoordelijk is voor het mislukken van de integratie van allochtonen. Van Aartsen liet zich ook negatief uit over de fractieleider van de PvdA, Wouter Bos.

Volgens Van Aartsen zijn er in het verleden geen grenzen gesteld aan de immigratie en heeft zich daardoor een ramp voltrokken. "Een vals soort tolerantie", zo noemt hij het beleid van de PvdA in de afgelopen jaren.

"En kijk waar dat beleid toe heeft geleid: veel kansarme allochtonen, terreur, anti-joodse gedragingen in de hoofdstad en rampen bij de integratie van allochtonen in grote steden", aldus Van Aartsen, die door de parlementaire journalisten werd gekozen tot politicus van het jaar 2003.

De fractievoorzitter van de VVD reageert met zijn uitlatingen op een brief die hij onlangs kreeg van de burgemeester van Groningen, de PvdA'er Wallage. Wallage schreef daarin dat hij zich stoorde aan het optreden van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Zij zou door haar aanvallen op de islam geweld uitlokken, aldus Wallage.

Over de fractievoorzitter van de PvdA zei Van Aartsen: "Ik mis leiderschap bij Bos. Ons voorstel om de islamitische scholen aan te pakken omdat zij de integratie niet bevorderen, kon eerst wel op steun van de PvdA rekenen. Maar vervolgens zijn ze weer afgehaakt en beschuldigt Bos de VVD ervan anti-islam te zijn. Dat vind ik dus echt een valse en lage beschuldiging van hem".

Bos vindt dat Van Aartsen "ongelofelijk op de man speelt". "Die toon ken ik niet van de politicus van het jaar''. Hij meent dat de VVD'er "een grote klont boter op zijn hoofd heeft" door de PvdA het mislukken van de integratie te verwijten. "De VVD heeft de afgelopen 25 jaar langer in de regering gezeten dan de PvdA", aldus Bos.

Volgens de PvdA-leider zijn de plannen van zijn partij "ambitieuzer" dan die van de VVD. "Wij willen niet alleen wat doen aan de islamitische scholen, maar aan alle scholen waar problemen met de integratie zijn."

Het bevreemdt Bos dat Van Aartsen in de Telegraaf kritiek uit op de PvdA, terwijl de VVD'er in hetzelfde interview zegt dat de presentatie van de VVD-plannen over integratie zijn uitgesteld, omdat de liberalen er nog niet helemaal uit zijn.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief