Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kuiper wil oplossing voor onbehandelbare verslaafden

2 jan 04

Hoofdcommissaris J. Kuiper van politiekorps Amsterdam-Amstelland is teleurgesteld dat het kabinet niet is gekomen met een oplossing voor onbehandelbare drugsverslaafden. Wat hem betreft hoeft dat niet per se vrije heroïneverstrekking te zijn.

"De verslaafden zijn verantwoordelijk voor tienduizenden criminele feiten per jaar, ook in 2003. Dat zal als het kabinet niets doet, ook in 2004 het geval zijn", aldus Kuiper vrijdag in zijn nieuwjaarsrede. "Als je zo sterk inzet op minder criminaliteit als dit kabinet doet, kun je de verantwoordelijkheid voor de aanpak van deze groep niet alleen maar toebedelen aan politie en jusititie."

Kuiper, die dit jaar met pensioen gaat, toonde zich tevreden over zijn korps in zijn laatste nieuwjaarstoespraak. Het aantal aangiften daalde met 6,5 procent tot bijna 105.751, terwijl volgens Kuiper de aangiftebereidheid iets toenam. De politie pakte 48.870 verdachten op in 2003.

Hoewel de cijfers (al vier jaar op rij) aangeven dat het veiliger wordt in de regio Amsterdam en ook steeds minder mensen aangeven zich vaak onveilig te voelen - 6,4 procent tegen 11 procent tien jaar geleden - blijft het hardnekkige idee bestaan dat mensen zich steeds onveiliger voelen, aldus Kuiper. Hij wees er nog maar eens op dat dat beeld eenvoudigweg niet klopt.

Mogelijk komt het door de beruchte reeks liquidaties in Amsterdam. Afgelopen jaar waren het er tien. Daarvan heeft de politie er een opgelost. Zij kon de liquidatie van een Bulgaar, vorige maand op de Dam, oplossen dankzij een oplettende burger die de dader op de fiets achtervolgde. Volgens commissaris J. van Riessen is de politie bij sommige liquidaties wel heel dicht bij een oplossing en blijft de recherche werken aan deze zaken.

De politie in Amsterdam gaat samen met de gemeente en justitie in 2004 extra aandacht besteden aan alle vormen van discriminatie. "Dit gedrag is altijd ongewenst, maar past zeker niet in een kleurrijke regio als de onze", aldus Kuiper.

(Brin: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief