Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen uitbreiding nederzettingen op Golan

3 jan 04

Israël ontkent plannen te hebben om de bevolking van joodse nederzettingen op de Golan-hoogvlakte te verdubbelen. Dat heeft de Israëlische vice-premier Ehud Olmert gezegd in een interview met de BBC.

Woensdag veroorzaakte minister Katz van Landbouw in het buitenland ophef door te verklaren dat Israël de nederzettingen op de Golan wil uitbreiden. Olmert weersprak dat vrijdagavond. "Er is geen plan, er is geen beleid. Er komt geen uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Golan-hoogte."

Olmert meldde in het BBC-interview dat Katz niet namens het kabinet had gesproken. Premier Sharon persoonlijk zou hem hebben verzekerd dat er van uitbreiding geen sprake is.

Minister van Justitie Yosef Lapid had zei donderdag al dat het idee van Katz was gebaseerd op een oud, nooit goedgekeurd plan dat door de media overdreven was.

Damascus

Israël veroverde het strategisch gelegen plateau 36 jaar geleden tijdens de zesdaagse oorlog en annexeerde de Golan-hoogte formeel in 1981, onder internationaal protest.

Damascus veroordeelde het door Katz voorgestelde uitbreidingsplan. Het internationaal recht verbiedt het koloniseren van bezet gebied. De bezetting is altijd al een obstakel geweest tijdens vredesonderhandelingen voor het Midden-Oosten.

De Syrische president Bashar al-Assad eist dat Israël zich helemaal terugtrekt van de Golan-hoogvlakte, alvorens de vredesbesprekingen worden hervat. Onlangs nam Syrië het initiatief de vredesonderhandelingen nieuw leven te blazen en vroeg het de VS daarbij te helpen.

Eerder deze maand verwelkomde zijn collega Silvan Shalom het Syrische initiatief nog voorzichtig, maar verbond aan hervatting van de onderhandelingen wel de voorwaarde dat Damascus 'extremistische trainingskampen' ontmantelt.

Syrië ontkent militante Palestijnse organisaties te steunen. De Palestijnse groeperingen hebben volgens de Syrische autoriteiten alleen informatiebureaus in Damascus.

(Bron: NOS nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief