Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Egyptisch vliegtuig met toeristen neergestort

3 jan 04

Een Egyptisch chartervliegtuig is vannacht in de Rode Zee gestort. Alle 148 inzittenden, onder wie 134 Franse toeristen, zijn om het leven gekomen. De Egyptische autoriteiten zeggen dat een eerste onderzoek wijst op een technisch mankement. Een explosie aan boord wordt uitgesloten.

Frankrijk wil toch samen met de Egyptische autoriteiten een justitieel onderzoek instellen. "Niet om nu al een oordeel over de tragedie te vellen", aldus de Franse minister van justitie Perben, maar om een juridisch raamwerk te hebben waarbinnen het onderzoek kan plaatsvinden.

De Boeing 737 van de Egyptische vliegmaatschappij Flash Air was op weg van de badplaats Sharm el-Sheik naar de hoofdstad Caïro, waar het brandstof zou innemen om daarna door te vliegen naar Parijs. Het toestel kwam enige minuten na het opstijgen in de problemen.

Om 3.44 uur (Nederlandse tijd) verdween het vliegtuig op zeven kilometer van Sharm el-Sheik van de radar. Reddingsteams spoedden zich onmiddellijk naar de plaats van de ramp om naar mogelijke overlevenden te zoeken. Op 15 kilometer ten zuiden van de badplaats vonden ze niet ver uit de kust het vliegtuigwrak en op het strand aangespoelde brokstukken en bagage. Inmiddels is ook een aantal lichamen uit zee gehaald.

Geen aanslag
De afgelopen dagen werden tal van vluchten op de VS geschrapt uit vrees voor terroristische aanslagen. In dit geval zouden er echter geen aanwijzingen zijn voor een aanslag.

In de jaren negentig waren toeristen in Egypte regelmatig het doelwit van bloedige aanslagen. Met een keiharde aanpak hebben de Egyptische autoriteiten de situatie de laatste jaren redelijk onder controle. Het toerisme is voor de Egyptische economie van levensbelang.

Chirac
In Frankrijk is geschokt gereageerd op de vliegramp. De Franse president Chirac heeft met zijn Egyptische ambtgenoot Mubarak gebeld om de crash te bespreken. Premier Raffarin heeft Egypte hulp aangeboden van Franse overheidsdiensten bij de identificatie van de slachtoffers en het onderzoek naar de oorzaak ramp, "om zo snel mogelijk meer licht te werpen op de catastrofe die ons land in rouw heeft gedompeld".

Franse anti-terreureenheden zeiden echter dat ze niet verwachten een onderzoek in te hoeven stellen, omdat de crash een ongeluk lijkt te zijn.

Technici van de nationale luchtvaartmaatschappij Egyptair proberen vast te stellen wat er is gebeurd. Het weer was kalm op het moment van het ongeluk en andere vluchten vanaf Sharm el-Sheik hadden geen problemen. De bemanning heeft de verkeerstoren voor het ongeluk geen problemen gemeld. Flash Air is een kleine onderneming. Het neergestorte toestel was één van de twee Boeing 737's van de maatschappij.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief