Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marinier gearresteerd na dood Irakees

5 jan 04

Het openbaar ministerie verdenkt een 43-jarige Nederlandse militair van moord op een Irakees. De man zou het slachtoffer afgelopen zaterdag hebben doodgeschoten bij As Samawah, in het zuiden van Irak, toen Nederlandse mariniers een groep plunderaars moesten verjagen.

De verdachte maakte deel uit van de zogeheten Quick Reaction Force van het Nederlands mariniersbataljon, een onderdeel van de stabilisatiemacht SFIR in Irak. De schietpartij vond plaats op een weg tussen de steden Al Khidr en As Samawah, waar ongeveer zeventig Irakezen een van een vrachtwagen gevallen container leeghaalden.

Een patrouille van acht Nederlandse mariniers wilde dat verhinderen, maar kon de orde niet herstellen. Daarop werd versterking ingeroepen van de Quick Reaction Force. Op enig moment hebben de Nederlanders waarschuwingsschoten gelost en de plunderaars weggejaagd. Daarbij werd een Irakees dodelijk geraakt door een Nederlandse kogel.

Justitie is van mening dat onder de gegeven omstandigheden niet geschoten had mogen worden. De Irakees zou van een grote afstand in de rug zijn geschoten. De marechaussee, onder leiding van een officier van justitie van het OM in Arnhem, onderzoekt het schietincident.

De verdachte militair is op 31 december in Irak aangehouden op verdenking van moord. Op nieuwjaarsdag is hij naar Nederland gerepatrieerd. Inmiddels zit hij vast bij de Koninklijke Marechaussee in Soesterberg.

Volgens persofficier van justitie Van der Mark is de verdenking tegen de 43-jarige militair nog "ruim". Als er geen bewijs is voor de verdenking van moord, kan het OM nog besluiten hem aan te klagen voor doodslag of dood door schuld. Komende dinsdag wordt de militair voorgeleid aan de rechter-commissaris, die dan beslist of de verdachte langer vast blijft zitten.

De militaire vakbond AFMP vindt de verdenking veel te zwaar. De vakbond noemt het buitengewoon merkwaardig en buiten proporties dat het OM die termen gebruikt. Volgens de bond zou eerst nader onderzoek moeten worden gedaan naar het schietincident.

Het is het tweede schietincident waarbij Nederlandse militairen in Irak betrokken zijn geweest. In augustus betrapten Nederlanders inbrekers. Er zijn toen twee avonden lang schoten gelost. Daarbij vielen geen slachtoffers.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief