Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS verscherpen controles tegen terrorisme

5 jan 04

In hun strijd tegen het terrorisme, zijn de Verenigde Staten maandag begonnen met strengere controles van visumplichtige bezoekers op lucht- en zeehavens. Voor de meeste buitenlanders die het land in willen, geldt de regel dat er digitaal twee vingerafdrukken en een pasfoto worden genomen.

De veiligheidsmaatregelen onder de naam US Visit vloeien voort uit de terroristische aanslagen van 11 september 2001. De controles moeten het voor terroristen moeilijker maken de VS binnen te komen. Kinderen onder de veertien jaar en ouderen boven de 79 jaar zijn vrijgesteld.

Voor bijna dertig overwegend Europese landen, waaronder Nederland, zijn de regels in principe niet van toepassing. Voor deze naties geldt namelijk geen visumplicht als het bezoek minder dan negentig dagen duurt. Nederlanders en inwoners van de andere landen die toch visumplichtig zijn, moeten zich wel aan de controles onderwerpen.

Minister Tom Ridge van Binnenlandse Veiligheid verdedigde de maatregelen na kritiek uit onder de meer toerismebranche. De sector vreest dat de extra hinder voor bezoekers zal leiden tot een dalend aantal toeristen. Ridge stelt dat bezoekers nauwelijks extra tijd kwijt zijn.

Volgens Binnenlandse Veiligheid neemt de registratie ongeveer tien tot vijftien seconden per persoon in beslag. In totaal zullen dit jaar naar schatting 24 tot 28 miljoen mensen met de veiligheidsvoorschriften te maken krijgen op 115 luchthavens en in veertien zeehavens. Eind volgend jaar zullen ook grensovergangen op land de maatregelen doorvoeren.

Volgens de krant The Los Angeles Times van maandag zal US Visit voorlopig nog gaten vertonen. De registratie heeft vooralsnog alleen betrekking op aankomsten en nog niet op vertrekken. De registratie bij het verlaten van de VS zal volgens optimistische voorspellingen nog vele maanden uitblijven. "Voor een sluitend immigratiesysteem is vertrekregistratie natuurlijk cruciaal'', aldus een expert in de krant.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA liet maandag weten dat de jongste geluidsband met de stem van Osama bin Laden waarschijnlijk authentiek is. Ook is de band recentelijk opgenomen, wat aantoont dat de gezochte terroristenleider onlangs nog in leven was.

De boodschap was zondagavond uitgezonden op de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Washington acht Bin Laden verantwoordelijk voor de aanslagen op de VS. De leider van het terreurnetwerk al-Qaeda roept moslims op te vechten tegen de Amerikaanse bezetting van Irak. De band lijkt te verwijzen naar de arrestatie van de Iraakse oud-president Saddam Hoessein.

Een vlucht van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways naar de Saoedische hoofdstad Riyad, die uit vrees voor een aanslag tot twee keer toe was geannuleerd, is maandag uiteindelijk uitgevoerd. De vlucht vanuit Londen was woensdag en zaterdag geschrapt.

Een woordvoerster van British Airways zei dat het Britse ministerie van Transport te kennen had gegeven dat het veilig is om vluchten naar Saoedi-Arabië te hervatten. Behalve twee vluchten naar Riyad annuleerde British Airways uit veiligheidsoverwegingen vorige week tot twee keer toe vlucht 223 naar Washington. De luchtvaartmaatschappij voerde die vlucht zondag zonder problemen uit.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief