Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Proefproces tegen rookbeleid Rijk

8 jan 04

De Zorggroep Noord-Limburg wil samen met brancheorganisatie Arcares een proefproces voeren tegen het rookbeleid van het Rijk. Het zou daarmee het eerste proefproces in Nederland zijn tegen het rookverbod. Dat heeft de Venlose regio-directeur T. Borghs donderdag bekendgemaakt.

Aanleiding is een boete die de Keuringsdienst van Waren oplegde wegens overtreding van de rookregels in het Venlose verpleeghuis D'n Horstgraaf. Borghs verwacht dat elk moment ook een boete opgelegd wordt aan het Venlose verzorgingshuis De Beerendonck, om diezelfde reden. De Zorggroep weigert de boete te betalen en lokt daarmee een proefproces uit.

Zo'n boete kan per geval oplopen tot 4800 euro. Volgens het nieuwe beleid mogen patiënten enkel nog op hun kamer roken. Maar vaak hebben zij geen eigen kamer. De inrichting van aparte rookruimtes en het maken van afgeschermde rookgebieden in het eetgedeelte van de tehuizen is volgens Borghs onbetaalbaar.

De Zorggroep lokt een proefproces uit, omdat het om een principekwestie gaat. "Je kunt mensen die hun hele leven hebben gerookt, dat in hun laatste levensdagen niet onmogelijk maken", vindt Borghs. De Zorggroep verwacht steun van collega-instellingen die de afgelopen dagen ook bezoek hebben gehad van inspecteurs.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief