Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Negen doden bij helikoptercrash in Irak

8 jan 04

Bij een helikoptercrash in de buurt van de Iraakse stad Fallujah zijn negen Amerikanen omgekomen. Het is onduidelijk of de helikopter is beschoten of dat er sprake is van een ongeluk. De Black Hawk-helikopter met aan boord militair personeel probeerde een noodlanding te maken. Het toestel voerde een medische evacuatiemissie uit.

Waarschijnlijk is er sprake van een aanslag, zeggen Amerikaanse woordvoerders. Op 3 januari werd ook een Amerikaanse helikopter neergeschoten in de buurt van Fallujah. Toen kwam één inzittende om het leven. In de omgeving van Fallujah, in de zogenoemde Soennitische driehoek, worden regelmatig anti-Amerikaanse aanslagen gepleegd.

Woensdag nog vielen bij een mortieraanval op een Amerikaanse legerbasis in het gebied één dode en 34 gewonden. Zes mortiergranaten sloegen in op de Logistical Base Seitz, waarvan één vlakbij een slaapvertrek van de militairen. Eerder op de dag hadden Amerikanen een huis in Fallujah vernietigd. Daarbij zouden volgens getuigen de ouders van vijf kinderen zijn omgekomen.

Sinds het officiële einde van de oorlog in mei zijn in de soennitische driehoek ruim tweehonderd Amerikanen omgekomen. In totaal zijn 332 Amerikaanse militairen gesneuveld in Irak. Een sinds het begin van de oorlog in Irak zijn al bijna 9000 Amerikaanse soldaten gewond of ziek gerepatrieerd, zo kreeg een radiojournalist na vele vergeefse pogingen te horen van een medewerker van het Pentagon.

Eerder al had de Republikeinse senator Hagel vergeefs getracht het getal boven water te halen. Defensie hield steeds vol het exacte aantal gewonden niet te kennen. De Amerikaanse regering loopt niet te koop met het aantal eigen slachtoffers in Irak. Doden mogen bij aankomst in de VS niet gefilmd worden. Volgens senator Hagel is de regering bang voor negatieve beeldvorming bij de eigen bevolking.

Geen massavernietingingswapens
De Amerikaanse overheid heeft vierhonderd specialisten die massavernietigigingswapens in Irak moesten ontmantelen, onverrichterzake naar huis laten komen. Dat meldde The New York Times donderdag. Er is niets gevonden dat ontmanteld moet worden. Talrijke speurders naar massavernietigingswapens in Irak hebben inmiddels andere taken gekregen.

Washington heeft praktisch de hoop opgegeven nog iets aan te treffen dat de redenen voor de aanval in maart onderbouwt. Intussen telden de Amerikanen donderdag in Irak tien doden. Negen bij het neerstorten donderdag van een helikopter en een bij een beschieting laat op woensdag.

De veronderstelde bewapening van Irak met massavernietigingswapens was de officiële reden waarom Washington en Londen het land in maart aanvielen. Een woordvoerder van het Witte Huis beklemtoonde donderdag dat er nog steeds Amerikanen in Irak belast zijn met het zoeken naar de omstreden wapens.

De gezaghebbende Amerikaanse 'denktank' Carnegie Endowment for International Peace stelde donderdag dat er geen overtuigend bewijs is geleverd dat Irak massavernietigingswapens bezat en evenmin dat er banden zijn geweest tussen het Iraakse regime en terroristen. Regeringsfunctionarissen in Washington hebben daarom systematisch een verkeerde voorstelling van zaken gegeven, zo stelt de instelling.

(Bron: ANP/NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief