Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair treedt af als rapport zegt dat hij loog

11 jan 04

De Britse premier Blair treedt af als Lord Hutton in zijn rapport over de zaak-Kelly tot de conclusie komt dat hij heeft gelogen. Dat zei hij in een interview met BBC's David Frost. David Kelly pleegde zelfmoord nadat hij was genoemd als degene die informatie naar de BBC had gelekt.

Blair zei dat hij zich niet zal "verstoppen" voor een debat met zijn tegenstanders over het rapport, dat binnenkort verschijnt. Die zeggen dat hij heeft gelogen en dat hij in strijd met zijn uitlatingen er wel op heeft aangestuurd dat de naam van Kelly in de publiciteit zou worden gebracht als bron van de BBC.

De Britse onderzoeksrechter Lord Hutton heeft geklaagd dat hij bij zijn onderzoek naar de dood van wapendeskundige David Kelly te weinig relevante documenten heeft gekregen. Het ging Hutton vooral om transcripties van telefoongesprekken, meldde de Sunday Telegraph.

Hutton uitte zijn ergernis tegen het Conservatieve parlementslid Peter Lilley in een brief die hij 18 december opstelde. Hij schreef dat 'de regering een groot aantal brieven, memo's, transcripties en andere documenten heeft gestuurd, maar dat daar slechts een klein aantal aantekeningen van privé-secretarissen bij zaten, en deze waren ook nog karig en vaak irrelevant'.

De BBC meldde op basis van een anonieme bron dat de Britse regering een rapport over de dreiging van Irak had aangedikt om een oorlog tegen dat land te rechtvaardigen. Kelly zelf zei tijdens een verhoor voor een parlementaire commissie dat hij niet de bron kon zijn voor de mededelingen die BBC-journalist Andrew Gilligan deed.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief