Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koopkracht cao-lonen fors gestegen

12 jan 04

De cao-lonen zijn in 2003 met 2,8 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Omdat de inflatie aanzienlijk afnam, met 2,1 procent, betekent dit een forse toename in koopkracht. De koopkracht was in vergelijking met 2002 en 2001 hoger.

De cao-lonen stegen het hardst bij de overheid, met 3,2 procent. Bij het bedrijfsleven ging het personeel er 2,7 procent op vooruit. Dat verschil is te verklaren door de toename van bijzondere beloningen bij de overheid, zoals een eindejaarsuitkering. Zonder die regelingen bedraagt de stijging voor ambtenaren 2,6 procent.

De loonstijging op zich is lager dan in voorgaande jaren. In 2001 stegen de lonen nog met 4,4 procent en in 2002 met 3,6 procent. De reële loonstijging, dus met verrekening van de inflatie, kwam echter uit op 0,6 procent. Dat is een hoger koopkrachtcijfer dan in 2001 en 2002, omdat de inflatie toen vrijwel gelijke pas hield met de lonen en uitkwam op respectievelijk 4,2 procent en 3,3 procent.

Geen loonstijging
Voor dit jaar heeft de regering met werkgevers en werknemers afgesproken in de cao's geen loonsverhogingen op te nemen. Wel bestaat de mogelijkheid eenmalige bonussen te geven. In een aantal cao's zijn al eerder afspraken gemaakt over loonsverhogingen. Daardoor zal de gemiddelde cao-loonstijging in 2004 toch boven nul uitkomen.

Het ligt volgens het CBS voor de hand dat de lonen minder stijgen als het economisch minder goed gaat. Dat was in het begin van de jaren negentig ook het geval. Gemiddeld gingen werknemers er sinds 1990 reëel ongeveer 0,3 procent per jaar op vooruit. Alleen in 1994 en 1995 stegen de cao-lonen duidelijk minder dan de inflatie.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief