Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Haagse conrector doodgeschoten

13 jan 04

Een leerling van het Stevin College in Den Haag heeft in de schoolkantine conrector H. van Wieren in het hoofd geschoten. Van Wieren is overleden. De schutter, een 17-jarige jongen, was na het incident lange tijd spoorloos. Inmiddels heeft hij zich vrijwillig gemeld bij de politie. Hij zou spijt hebben van wat hij gedaan heeft.

De schietpartij had plaats rond 13.30 uur in de kantine van de vmbo-afdeling van het Stevin College, dat onderdeel uitmaakt van de Stichting Terra College. Volgens omstanders kwam de vermoedelijke dader verhaal halen nadat hij enkele dagen eerder wegens wangedrag was geschorst. Het slachtoffer was conrector en biologieleraar. Hij werd in kritieke toestand per traumahelikopter overgebracht naar het Westeinde Ziekenhuis, maar overleed omstreeks 22.00 uur.

Een groot aantal leerlingen heeft de schietpartij van dichtbij meegemaakt. Twee 16-jarige meisjes verklaarden dat ze een knal hoorden en dat ze vervolgens de leraar op de grond zagen liggen met een plas bloed rond zijn hoofd. Een beveiligingsbeambte zegt een vijftig centimeter lang vuurwapen te hebben gezien.

Er ontstond enorme paniek op de school. Alle leerlingen werden direct na de schietpertij naar buiten gestuurd. De buurt werd afgezet met rood-witte linten. Aanvankelijk werd gedacht dat de schutter zich in het gebouw schuilhield, maar al snel bleek dat hij was gevlucht. Politiemensen met speurhonden hielden in de omgeving een grootscheepse zoekactie.

Om 21.05 uur meldde de leerling zich op het politiebureau aan de Beresteinlaan, de straat waar de school staat. Hij kwam met de auto naar het politiebureau in het gezelschap van een tweede persoon. Het OM wilde over de identiteit van de verdachte slechts kwijt dat het een minderjarige leerling is van het Terra College. Hij wordt nog moment verhoord. De politie gaat ook de tweede inzittende van de auto uitgebreid horen. Over de identiteit van deze persoon zijn helemaal geen mededelingen gedaan. Het is nog onduidelijk waar het wapen is.

De school heeft geen detectiepoortjes. Wel is er beveiligingspersoneel aanwezig en een speciale schoolveiligheidsagent. Deze mensen mogen echter geen tassen van leerlingen doorzoeken op eventuele wapens. De conrector zelf had ervoor gezorgd dat er veiligheidscamera's in de school kwamen te hangen, nadat er eerder incidenten hadden plaatsgevonden.

(Bron: NOS Nieuws/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief