Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EC begint rechtszaak over Europact

13 jan 04

De Europese Commissie stapt naar het Europese Hof om de schending van stabiliteitspact door Duitsland en Frankrijk voor te leggen. Dat melden parlementaire bronnen in Straatsburg.

De Europese ministers van Financiën besloten eind november geen sancties te treffen tegen Duitsland en Frankrijk, hoewel die landen drie jaar achtereen de zogenoemde 3-procentsnorm hebben overschreden.

De commissie vindt dat besluit in strijd met het stabiliteitspact, dat moet zorgen voor een sterke euro. Met het besluit om naar de rechter te stappen, komt de Europese Commissie onder meer tegemoet aan de wens van de Nederlandse minister Zalm.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken liet eerder vandaag weten niet erg enthousiast te zijn over een mogelijk besluit van de EC om gerechtelijke stappen te nemen. "Ik geloof dat we hiermee twee jaar zouden verliezen. Ondertussen kunnen we meer bereiken door constructief overleg rechtstreeks met Duitsland."

Bot benadrukte overigens dat hij wel vindt dat het pact moet worden gehandhaafd. Gisteren werd in verscheidene media bericht dat de minister de overtreding van Duitsland niet bezwaarlijk vond, wat haaks staat op het standpunt van zijn collega Zalm.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief