Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush bekritiseerd in internetvideo

13 jan 04

De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen er aan en dat betekent campagne voeren, vaak op negatieve wijze. Een progressieve website nam alvast een voorschot met een videowedstrijd waarin de deelnemers moesten uitleggen waarom Bush weg moet uit het Witte Huis.

Hoewel Bush er in de peilingen goed voorstaat, blijft hij tegelijkertijd de omstreden president die hij al sinds de omstreden overwinning van vier jaar geleden is. Zo wil het progressieve deel van het land nog steeds niets van de man weten. In menig metrostation in New York staat 'Stop Bush' op de muren gekalkt.

De progressieve website MoveOn.org heeft zijn eigen manier van verzet tegen de president ontwikkeld: een wedstrijd waarbij deelnemers een filmpje moesten insturen waarin zij in dertig seconden uitleggen waarom zij de president weg willen hebben uit het Witte Huis. Bij de website bushin30seconds.org kwamen in totaal ruim 1500 inzendingen binnen.

Gisteravond werd de winnaar bekendgemaakt tijdens een groot evenement in New York. De jury, met daarin onder anderen de bekende satiricus Michael Moore en R.E.M.-zanger Michael Stipe, koos een spotje van de 38-jarige Charlie Fisher.

In Childs Pay is te zien hoe kinderen in de toekomst moeten opdraaien voor de enorme schuldenlast (1 biljoen dollar) die de huidige president nalaat aan latere generaties. We zien kinderen in smerige restaurantkeukens borden wassen en in obscure hotels duistere gangen stofzuigen. De video wordt op 20 januari alle landelijke tv-zenders uitgezonden, de dag waarop Bush de State of the Union uitspreekt, zjin jaarlijkse troonrede.

De voorzitter van de republikeinse partij, die van Bush, heeft in een reactie op de uitslag laten weten dat de deelnemende video's onnodig haat zaaien. Vorige week leidde één van de inzendingen zelfs tot een heuse politieke rel. Daarin werd Bush vergeleken werd met niemand minder dan Adolf Hitler. Dat ging zelfs de beheerder van MoveOn.org wat te ver en de video werd van de site verwijderd.

MoveOn.org is een progressieve website die werd opgericht uit protest tegen de impeachmentpoging van de Republikeinen tegen president Clinton in 1998. Sindsdien heeft de website meer dan twee miljoen gebruikers. Tegenwoordig is MoveOn.org een politieke factor van betekenis. Tijdens een door MoveOn.org georganiseerde forum haalde voormalig vice-president Gore vorig najaar voor het eerst fel uit naar president Bush.

MoveOn.org wordt onder meer gesteund door de filantroop George Soros. Hij heeft al vele miljoenen dollars overgemaakt aan de site, omdat hij zich eveneens ernstige zorgen maakt om het intellectuele klimaat dat de zittende president in de VS heeft gecreëerd. Half december verklaarde Soros nog dat het beleid van Bush hem deed denken aan George Orwells Animal Farm. "Daarin zijn alle dieren gelijk, maar sommigen meer gelijk dan anderen."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief