Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslagen Irak gaan door ondanks Amerikaans optimisme

14 jan 04

Irak is woensdag, de optimistische woorden van de Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer over afname van het geweld ten spijt, opnieuw opgeschrikt door een bloedige aanslag. In de stad Baquba, 65 kilometer ten noorden van Bagdad, vielen verscheidene doden door een zelfmoordactie.

Volgens een politieman reed een auto met hoge snelheid op een politiebureau af, waarna het voertuig explodeerde. Omstanders werden door de ontploffing weggeblazen. Medische bronnen spraken over minstens drie doden, twee voorbijgangers en de pleegster van de aanslag. Veel politiemannen raakten gewond door de klap. Artsen zeiden zeker 29 gewonden te hebben binnengekregen.

Baquba staat te boek als een broeinest van geweld en anti-Amerikaans verzet. De afgelopen maanden hadden er geregeld aanslagen plaats. In november vonden nog minstens zestien mensen de dood in Baquba en Khan Bani door gelijktijdige aanslagen met autobommen op politiebureaus. Meer dan dertig personen raakten toen gewond. Afgelopen vrijdag explodeerde nog bij een sjiitische moskee een bom op een fiets, waardoor zeker zes mensen omkwamen.

In Fallujah vonden dinsdag zeker vier Irakezen de dood toen Amerikaanse militairen het vuur openden op een felle betogingen tegen de aanhouding van een vrouw door Amerikaanse militairen. Vijf mensen raakten gewond. De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, sprak dezelfde dag voor de televisiezender CBS nog op optimistische toon over de afname van het geweld in het land. "In de afgelopen drie of vier weken hebben we een redelijk dramatische daling waargenomen van het aantal aanslagen op de coalitie. Ze zijn gedaald met ongeveer 50 procent'', aldus Bremer.

De Amerikaanse bewindvoerder ziet ook een lichtpuntje in de bestrijding van de opstandelingen in Irak. "Ik denk dat we sinds de arrestatie van Saddam Hoessein een beter manier hebben gevonden achter de opstandelingen aan te gaan. We hebben meer inlichtingen over wie het zijn. Belangrijk nog is dat er meer mensen naar voren komen en ons informatie geven.''

De jacht op rechterhand Ibrahim al-Duri van Saddam Hoessein gaat ondertussen onverminderd door. Woensdag arresteerden Amerikaanse militairen nog vier van zijn familieleden in de jacht op de meest gezochte persoon van Irak. Er staat een prijs op het hoofd van al-Duri van 10 miljoen dollar. Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de coördinatie van het verzet.

De Verenigde Naties lijken ondanks de optimistische woorden van Bremer nog niet volledig overtuigd van de veiligheidssituatie in Irak en sturen eerst een inspectieteam om te kijken of het veilig genoeg is voor een terugkeer van de organisatie. De VN trokken hun internationale medewerkers in november vorig jaar terug uit Irak na een reeks aanslagen op internationale instellingen. Bij een bomaanslag in augustus op het VN-hoofdkwartier in Bagdad kwamen 22 personen om het leven.

De Iraakse regeringsraad drong maandag nog aan op een terugkeer van de Verenigde Naties. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken erkende dat de veiligheidssituatie in Irak "niet ideaal'' is, maar ook niet zo "desastreus'' dat het een wegblijven van de VNrechtvaardigt.

Voor Franse en Canadese bedrijven lijkt de weg vrij te zijn gemaakt om in Irak aan de slag te gaan. President Bush verklaarde dinsdag tijdens een ontmoeting met de nieuwe Canadese premier Martin dat Canadese bedrijven mee mogen dingen naar contracten voor de reconstructie van het land. Later op de dag werd bekend dat Frankrijk en andere landen die zich tegen de door de Verenigde Staten geleide oorlog in Irak verzetten, ook mee mogen dingen naar de door de VS betaalde projecten, die in totaal naar schatting 14,6 miljard euro waard zijn.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief