Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door aanslag bij grensovergang Gazastrook

14 jan 04

Een aanslag door een vrouwelijke zelfmoordterrorist bij de belangrijkste grensovergang tussen Israël en de Gazastrook heeft woensdag aan vier Israëliërs en de dader het leven gekost. Dat hebben veiligheidsbronnen gemeld. Circa tien Israëliërs raakten gewond, van wie enkelen in kritieke toestand zijn opgenomen.

De radicale Palestijnse organisaties Hamas en al-Aqsa Martelaren Brigades hebben in een gezamenlijke verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Het was voor het eerst dat Hamas voor zo'n aanslag een vrouw inzette. De oprichter van de organisatie, Sjeik Ahmed Yassin, kondigde een "escalatie van verzet'' aan. Het is de eerste Palestijnse zelfmoordaanslag sinds 25 december toen een explosie nabij Tel Aviv aan vier Israëliërs het leven kostte.

De dader, de 21-jarige Rim Reisha uit Gaza, wist klaarblijkelijk onopgemerkt langs Palestijnse grensbewakers te komen. Aan Israëlische militairen die haar met een metaaldetector onderzochten, vertelde ze dat ze een ijzeren plaat in haar been had. Vervolgens blies ze zich op in een gebouw waar de soldaten Palestijnse arbeiders controleerden. Erez is de belangrijkste grensovergang tussen Israël en de Gazastrook en wordt dagelijks gebruikt door duizenden Palestijnen die in Israël werken.

"Overal vloog glas rond en was zwarte rook'', vertelde een Palestijnse ooggetuige. "Arabieren schreeuwden, joden schreeuwden, niemand wist wat er aan de hand was.''

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief